Виж 1към1

Това е най-скъпият пентхаус в Америка – искат му космическите $250 милиона

Прочети още

Изоставен склад на пивоварна се превърна в хотел със сламени стаи

хотел

Архитекти превърнаха стар склад на пивоварна, изоставен преди повече от 60 години, в хотел със сламени стаи. Това вълшебно място, появило се сякаш от друго време, се намира във Виена и е резултат от креативния дух на екипа от студио Heri & Salli.

Те преобразува бившите складове на пивоварната в хотелски стаи като изграждат стените им изцяло от бали слама с основа от стоманена мрежа.

Хотелът разполага с пет стаи, като освен слама, архитектите използват предимно рециклирани и остатъчни строителни материали от други свои обекти.

Складът на бившата пивоварна от 60-те години на миналия век е бил в изключително лошо състояние, когато от Heri & Salli се заемат с работата.

Ремонтът поглъща почти цялата предвидена инвестиция, а за интериорния дизайн остава наистина минимална сума. Това вместо да откаже архитектите обаче, ги провокира да създадат различно и специално място с оригинална визия.

хотел

Издълженият етажен план на сградата позволява изграждането на четири единични стаи, свързани с коридор, в края на който е последната и единствена двойна стая.

хотел

Дизайнът на всички стаи е идентичен. А сламата се превръща в „главен герой“. Освен за стените, архитектите я използват и за основа на леглата.

Дървените врати създават впечатлението, че са набързо сковани и по-подходящи за плевня, вместо за хотел. Но именно в тези различни решения се крие и очарованието на мястото. Рафтовете, прикрепени към мрежите, са от същия дървен материал, за да се постигне плавната дизайнерска линия на интериора.

хотел

Зад жълтите остъклени прегради към стаите се „крият“ баните. Жълтият цвят е основен акцент в обзавеждането. Откриваме го и на таблите на леглата, на лампите и окабеляването.

Ел. инсталацията и тръбите са оставени открити, за да подчертаят търсения старовремски индустриален ефект.

хотел

Вторият цветен акцент, който придава абсолютна завършеност на интериора, са червените завеси.

Композицията на стаята е не само видима, тя е осезаема, осезаема и миришеща – архитектурен момент на сетивата.

хотел

Сламеният хотел е предназначен за тези, които искат да избягат от ежедневието, изпълнено с технологии и напрежение.

Да отседнеш тук (струвани се) е като да имаш възможността да пътуваш назад във времето – тогава, когато хората са използвали сламеници вместо модерни легла с комфортни матраци. 🙂

Всички снимки: heri&salli / фотограф: © Hans Schubert

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

летяща чиния 29.07.2021

Летяща чиния от 60-те години се превърна в мини хотел

Тези дни погледът на всички ни е насочен към космоса. Британският милиардер Ричард Брансън беше първият цивилен, който напусна Земята […]

Прочети още
15.11.2019

Приказен хотел на отдалечен остров е вдъхновил Питър Пан

Предприемачът Ванеса Брансън има навика да превръща собствените си къщи във вдъхновяващи въображението, перфектно декорирани хотели. През 2002 година, докато търсила място за почивка […]

Прочети още