Изработват градски ферми с формата на дървета


В опит за революция в селското стопанство, Ню Йорк и базираното в Берген студио за иновации Framlab представиха Glasir – система за градско земеделие, която съчетава гъвкавостта на модулните системи с аеропониката, за да се намали значително екологичния отпечатък при отглеждането на храна. Създаден по подобие на дърво, концептуалният дизайн за спестяване на пространство „расте“ вертикално и може да бъде инсталиран дори в най-гъсто населените градски райони. Предложението за вертикално земеделие с висока доходност ще бъде интегрирано с интелигентни технологии, сензори и възобновяеми системи като слънчеви панели за оптимизиране на производството и минимизиране на въглеродния му отпечатък.

Кръстена на дърво от норвежката митология, системата Glasir е замислена от Framlab като отговор на Световната здравна организация, която твърди, че половината от населението на света след 2025 г. ще живее в райони, които ще са във водна криза. За ограничаване на използването на водите и предизвикването на суша в следствие на интензивни процеси на съвременното селско стопанство, Framlab разработи Glasir като алтернатива, която ще осигури на кварталите достъпни местни продукти през цялата година. Саморегулиращата се система включва моноподиален контейнер, който е разширен с модули наподобяващи клони и би заемал само пространство от два-три кв.м.. Това е приблизително същия размер, нкойто заема малко улично дърво на тротоар.

 

Основните компоненти на Glasir система включват десет основни модула: пет модула за растеж, три производствени модула и два модула за достъп. Всички модули са свързани помежду си и подават информация един на друг чрез изкуствен интелект. Сензорите за околната среда проследяват и оценяват условията като слънчево време, температурни нива и ветрове, за да оптимизират растежа. Системата може да бъде сглобена в различни конфигурации, за да отговаря на нуждите на общността, която обслужва.

В допълнение към използването на вода по изключително ефективни начини, Glasir намалява своето въздействие върху околната среда с полупрозрачни фотоволтаични клетки, които захранват нуждите му от електричество. Система за събиране на дъждовна вода съхранява, пречиства и пренасочва оттока за напояване в производствените модули. Външността на модулите също ще бъде покрита с титанов оксид за подпомагане на почистването на замърсителите на въздуха.

 

 

Източник: Framlab, Inhabitat.com