Изследователски център е вдъхновен от цунамитата


Като част от международен конкурс за дизайн на морски изследователски център на Бали, архитекти Алфонсо Лопес и Дънкан Пендлбъри от базираното в Мейн архитектурно студио Solus 4 разработиха енергийно ефективен дизайн със скулптурна форма, вдъхновен от вълните на цунами. Това също така е и предметът на изследване, за което ще се строи съоръжението. Хълмистата форма на органичната сграда отразяваспецифичните за обекта условия, така че да се оптимизират пасивните слънчеви условия и използването на устойчиви системи като събиране на дъждовна вода и производство на енергия от приливните вълни.

Международният конкурс за дизайн бе създаден, за да отговори на необходимостта от изследвания и подготовка за цунами след земетресението и цунамито в Индийския океан през 2004 г. Въпреки че все още не е построено, предложението на Solus 4 се отличава с уникалния си дизайн и предложение за стационарен изследователски център във вода. Морският изследователски център с големина 233 квадратни метра ще бъде разположен само на 150 метра от брега на плажа Кута в югозападната част на Бали, за да служи като видима забележителност на устойчивата архитектура и морските изследвания.

В допълнение към подводните лаборатории и квартири за учени, морският изследователски център ще включва също обществени и полу-публични зони. Допълнителните удобства включват водна градина, басейн с морска вода, тераса с басейн, бар и аудитория. Избраните пространства ще бъдат разположени както над, така и под водата за по-драматичен ефект, както и да се възползват от красивите пейзажни гледки.

 

„Подводните земетресения с епицентри близо до бреговите линии са най-разпространеният тип земетресения в Индонезия. Те формират концептуалната основа на архитектурното предложение“, обяснява фирмата в проектно изявление. „Дизайнът използва първоначалния елиптичен модел и диаграма на напречното сечение на вълната цунами, един от фокусите на усилията за изследване и превенция на центъра. Дизайнът е едновременно естетически впечатляващ и безпроблемно интегриран в своята водна природна среда. “

Снимки: Tangram 3ds, Solus 4

Източник: Inhabitat.com