Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Извънредното положение свърши – започва извънредна епидемична обстановка

заем

Правителството обяви извънредна епидемиологична обстановка от 14 май до 14 юни. Това стана ясно след извънреден брифинг на Министерски съвет, излъчен снощи.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви  на него: „Възползвахме се от възможността, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта. Считаме, че мерките, които сме предлагали досега, трябва да продължат. Правителството смята, че пандемията на COVID-19 представлява опасност за здравето на българските граждани.“

Сред мотивите за решението е и фактът, че не е ясно какво причинява заболяването, както и липсата на лекарство против болестта. На базата на това решение министърът ще издаде няколко заповеди, групирани в 4 вида. Те ще бъдат публикувани на сайта на Министерство на здравеопазването и започват да функционират от полунощ на 13 май.

COVID-19  е заболяване, което се развива в целия свят, предава се от човек на човек и води до тежки последствия. Огнищата на болестта са разпространени в цялата страна. Освен тези, които се заредиха в семейна среда и в болничните заведения, огнища има и в редица социални домове„, обясни още Ананиев.

Две са новите разхлабени мерки – разрешават се трансплантациите и всички могат да ходят свободно в паркове и градини, каза още здравният министър.  Той обясни: „Можем да възстановим тази дейност, защото донорите отиват в други държави, които са в по-влошена обстановка. У нас има създадена напълно безопасна организация. Отварят се и парковете и градските градини за движение, това ще става със заповед на кметовете и областните управители.“

Ананиев увери още, че в зависимост от ситуацията, ще се предприемат други мерки за борба срещу коронавируса.  Той лично е против отмяната на 14-дневната карантина за влизащите в страната от други страни. Заповедта за това засега остава в сила.

Ананиев обяви, че е съставен и план за детските градини. Обмисля се, да се пусне анкета сред родителите за това, доколко са склонни да пуснат децата си. Ще се въведе и план за отваряне детските градини и яслите. За целта ще има изисквания както към родители и децата, така и към персонала. Ананиев и министър Вълчев са стигнали до решение, ако бъдат отворени детските градини, то групите в тях да не с повече от 10 деца.