Виж 1към1

Най-високите небостъргачи в света през 2021 г.

Прочети още

Къде живее Мария Шарапова?

Говорете с всеки, който е работил с Мария Шарапова по дизайна, конструкцията и декорацията на нейния зашеметяващ дом в Лос Анджелис и техните отговори неизменно са едни и същи: звездата има решителна визия за това как иска да изглежда  резиденцията . Според професионалистите Шарапова е една от най- любопитните и ангажирани клиенти, които някога са срещали, а нейниятстил и дух като изключително уверена спортистка, естет и бизнесдама, оживяват всеки сантиметър от имота. Накратко, Мария Шарапова е шеф. „Бях обсебена от правенето на този дом. Скачам от самолета след поредния турнир и отивам направо на работната площадка или до офиса на архитекта или до производителя на кухни. Това беше моят проект и не исках да делегирам нито една част от него “, настоява тенесистката.

Както при много спортни знаменитости, за които сме чували още от детската им възраст, много лесно можем да забравим колко млада е Шарапова. 32-годишната спортистка за първи път достига номер едно в  световния женски тенис на 18 години. Извън корта Шарапова върти бизнес, сима собствена линия стоки за Nike, и пусна собствена марка премиум бонбони и шоколад –  Sugarpova. В момента тя развива места за спорт и тренировки, насочени към принципите на холистичното здраве и благосъстояние.

 

„Работната етика на Мария е изумителна. Тя е конкурентоспособна по най-добрия възможен начин и участва във всеки един аспект на тази къща, до най-малките детайли. “, казва архитект Грант Киркпатрик от KAA Design, който ръководи проекта в тандем със своя партньор, Дуан Трън. „Да кажем, че тя просто си сътрудничи с нас, не описва адекватно нейната отдаденост и влияние върху дизайна“, добавя той.

Триетажната къща е разположена на наклонен терен с обширна гледка към океана от Палос Вердес до Малибу като в далечината се вижда остров Каталина – ослепителна панорама, която се разгръща с особена драма от спалнята и банята на Шарапова. Осветена галерия с двойна височина, дефинирана от стени от гладък бетон, се отваря от входа. тя е оформена от панел и преградена със стълбище и мост, които водят към басейн и зона за забавление. Централният обем е обграден от две крила – едното е отворена дневна / трапезария / кухненско помещение на приземния етаж и основната спалня отгоре, а другото е разпределено на помещения за гости, със спални на долното ниво и добре обзаведен апартамент на горното ниво. Има и салон за почивка в мазето с боулинг. „Вдъхнових се от японската архитектура и минималистична естетика“, казва Шарапова за скромния, елегантен дизайн и декорация. „Не съм отраснала с много неща наоколо. За мен изчистено означава здравословно. Ако не използвате нещо, нямате нужда от него. “

При цялата си постна красота обаче домът няма недостиг на топлина и дух. Архитектурните детайли на избеления дъб, кедър и сребро осигуряват богат материален контрапункт на широките пространства от бетон и стъкло.  Дори позиционирането на басейна се изчислява като шеметна изненада. Когато плъзгащите се врати на дневната / трапезарията се отворят, човек може просто да се обърне от масата за хранене или дивана и да скочи право във водата.

„Непрекъснато казвах на всички, че искам това да е най-добрата къща, която някога са правили. Опитах се да изтласкам визията им, защото вярвам във всички тях и искам да ги видя как блестят ”, казва Шарапова. „Пътувала съм по целия свят и се наслаждавах на много невероятни пространства. Но моят дом е моят абсолютен фаворит. Мисля, че така трябва да бъде. “

Източник: ArchitecturalDigest.com