Как би изглеждала Гренландия в притежание на Тръмп


„Обещавам да не го причинявам на Гренландия“ – този коментар се появи в официалния Twitter-профил на американския президент Доналд Тръмп, в комплект с колаж на позлатения небостъргач Trump Tower, побит като гигант насред шепа двуетажни къщи на бреговете на северния остров. Снимката всъщност е създадена на 16 август от Джон Гейбриъл, главен редактор на консервативната онлайн-медия Ricochet.

Шегата на Тръмп дойде дни след изтичането на информация от Белия дом, според която президентът на САЩ е разпитвал администрацията си дали не е възможно да откупи Гренландия от суверена й Дания, за да използва природните богатства на територията.

В неделя самият Тръмп потвърди, че е водил подобни разговори със съветниците си и че е „стратегически заинтересован“ от подобна сделка, но призна, че тя не е приоритет на управлението му.

„Това е тема, по която сме разговаряли. Дания на практика я притежава. Ние сме много добри съюзници с Дания. Защитаваме Дания, както защитаваме и големи части от света. Възникна идеята – стратегически би било интересно. Ще говорим с тях, но тази тема не е на първо място в списъка в момента, това мога да ви кажа“, каза той пред журналисти в Ню Джързи.

Коментарите му бяха посрещнати с хладна реакция от страна на правителството в Копенхаген. Датският премиер Мете Фредериксен определи идеята като абсурдна и подчерта, че Гренландия не се продава. Тя посочи, че провинцията има самостоятелен режим на управление и прехвърлянето й от една държава на друга е немислимо.

САЩ разполага с военна база в Гренландия, която е част от глобалната мрежа с ракетни радари и разузнавателни системи.

Всъщност, Доналд Тръмп не е първият президент, който публично лансира идеята за придобиване на контрол върху Гренландия – подобно предложение е направено и през 1946 г. от Хари Труман. Цената на офертата: 100 милиона долара.

Източник: novini.london