Как да боядисаме кухненските шкафове в 8 стъпки


Боядисването на кухненски шкафове си е „направи си сам“ задача, която оказва голямо влияние. Ако търсите начин да освежите кухнята си, време е да научите как да боядисвате кухненски шкафове. Това е сравнително евтин, напълно трансформиращ метод за вашата кухня. Не се заблуждавайте обаче: боядисването на кухненски шкафове не е за хора със слаби сърца. Ще ви трябват решителност и поне два чифта панталони, които нямате нищо против да изхвърлите. Колкото повече кухненски шкафове имате, разбира се, толкова по-интензивна ще бъде работата. Също така ще ви трябва значително пространство, за да подредите вратите на шкафовете си за шкурене, грундиране, боядисване и сушене. Ако имате двор, чудесно – първо проверете времето. Ако вършите работата на закрито, предупредете семейството и дръжте някой прозорец отворен.

Този проект изисква известна инвестиция на време и усилия. И все пак ще си заслужава, защото с пресен слой боя вашите шкафове (и цялата ви кухня) ще бъдат изцяло преобразени и кухнята просто може да се превърне в новата ви любима стая в къщата. 

1.Съберете всички необходими инструменти и материали

Първата стъпка за боядисване на кухненски шкафове е, разбира се, да съберете всичко необходимо. Ще имате нужда от:

Тиксо

Разредител

Пълнител за дърво 

Груба шкурка 

Фина шкурка 

Машина за шлайфане

 Свързващ грунд

Боя и топ лак (матова или гланцова, по ваш избор)

Четка и малко валяче

Експертите съветват все пак да не се насочвате към най-евтините четки в магазина. Най-добре се посъветвайте с консултанта и му обяснете какви са намеренията Ви.

2. Махнете всички врати и чекмеджета

Ще можете да боядисате всяка повърхност много по-бързо, ако свалите всички врати на шкафовете и чекмеджетата. За да избегнете един от най-жестоките пъзели, които някога сте правили с повторно сглобяване, маркирайте всеки шкаф с номер и дайте на съответната му врата същия номер. 

3. Почистете много хубаво целите шкафове

Осемдесет процента от всички оплаквания при боядисване на кухнята се дължат на липса на подготовка на повърхността. Трябва да обезмаслите месеци (и евентуално години) от готварски пръски и други хранителни мазнини, така че боята ви да се задържи към чиста повърхност. И за онези от вас, които мислят, че можете просто да забършете цялата тази мръсотия – бъркате. Не можете да пясъкте цялата тази мръсотия. Ако се опитате, просто ще смесите цялата тази мръсотия с боята. Почистете добре кухненските си шкафове, използвайте обезмасляващи препарати, за да извлечете наистина всички мазнини.

4. Запълнете всякакви дупки с пълнител за дървесина

Потърсете всякакви несъвършенства като гвоздеи, дупки или драскотини. Изстискайте вашия пълнител за дърво в несъвършенството и го разстелете с шпатулка. Оставете да изсъхне според указанията за пълнене на дървесина, преди да преминете към следващата стъпка.

5. Шлайфане на дървото

Шлайфането отваря порите на дървесината, за да може грундът да се хване по-добре. Можете да направите това на ръка, но ако не искате ръката ви да окапе, по-добре да инвестирате в машина – или да вземете назаем. Хубаво е да разполагате и с маска, тъй като се вдига много фин прах, който не е добре да дишате.

6.Грундиране

Консултирайте се с професионалист в магазина за боя, за да сте сигурни, че имате подходящия грунд за вашите нужди. Имайте предвид, че ламинатните шкафове ще се нуждаят от малко по-различен вид грунд, отколкото дървените шкафове. И направете предварителен тест някъде на малко петънце. Ако грундът не лови добре, което означава, че виждате балон, който се образува на повърхността, това означава, че повърхността ви не е достатъчно чиста. Докато чакате да изсъхне, можете да си сипете напитка – вече сте стигнали почти до края!

7. Повторно шлайфане

Забележка: тази стъпка е незадължителна. Но ако търсите много професионално изглеждаща боя, помислете за шлайфане на сухия грунд, за да сте сигурни, че няма остатъци от прах или косми. Ако се включите в тази стъпка, ще ви е необходима фина зърнеста хартия. Извършването на тази допълнителна стъпка гарантира гладък завършек.

8.Боядисване

Избършете грундираните и изшлайфани кухненски шкафове с леко влажен парцал, изчакайте да изсъхнат хубаво и се хващайте да боядисвате. Възможно е да се наложи да минете и втора ръка боя, но като цяло с това ще приключи вашият проект.

Източник: Architecturaldigest.com