Как да боядисаме перфектни райета на стената


Малко шарки имат повече възможности от класическите райета. Дали са тънки или дебели, вертикални или хоризонтални, в различни цветове или черно-бели, не липсват опции за това декоративно решение. И най-хубавото е че, дори ако не можете да рисувате равна линия на хартия, може да боядисвате перфектни, равни и чисти райета на стената само с няколко съвета. Прочетете по-долу препоръките ни как да трансформирате пространството си с този лесен и евтин проект.
Първо и най-важно, ако искате равномерни райета ще трябва да вземете точните размери на стената, на която искате да рисувате райета, след което да я разделите на равни части, така че ивиците да са еднакви.

След като сте маркирали външните краища на всяко райе, как да залепите тиксото на равни линии? За този етап ще ви трябва зидарска чертилка и поне двама души. Ако не сте ползвали преди този зидарски помощник, то той предлага най-удобния начин да нарисувате права линия върху голяма повърхност. Състои се от връв завита на рулетка, покрита с цветен тебешир на прах. Един човек държи рулетката върху чертата в единия край на стената, а другия дърпа връвта до чертата на другия край на стената и го обтяга. Щом връвта очертае линията, където искате да сложите тиксото, без да освобождавате напрежението един човек внимателно дърпа връвта малко от стената и след това я пуска. Една прекрасна цветна линия ще се появи, която ще служи като ориентир при поставянето на тиксото.
Важно е да сложите тиксото по линията на чертилката от външния ръб на ивицата, която да бъде боядисана. Иначе последното райе няма да е равномерно с другите – ако желаете равномерни райета. Докато тиксото е поставено, важно е да се натиска здраво с нокът или с ръбчето на банкова карта, така че тиксото да залепне възможно най-плътно към стената.


След това, със същия цвят както на стената сложете боя от ръба на тиксото към площта, където ще бъде боядисано райето. Ако стената е в бяло, ще трябва да боядисате ръбовете в бяло, и т. н. Това е за предотвратяване на протичане на боята под тиксото на следващия цвят, цвета на ивицата, който ще приложите после. Ако случайно някоя боя протече под тиксото, ще бъде същия цвят, както на стената, а не цвета на райето.

 

Когато този слой е изцяло изсъхнал, готови сте да боядисате райетата в цвета, който сте избрали. Зависимо от широчината на райетата, може да използвате мече за боядисване, но ще ви трябва и четка за ъглите, където стените се засичат с тавана и пода.

 

Махнете тиксото докато боята е още прясна, за да не издърпате част от боята и се насладете на прекрасните, чисти ръбове на новата ви раирана стена.

Идея от www.hometalk.com, www.architecturaldigest.com

Снимки: www.decoradventures.com

research symptoms