Как да избегнем замърсяването от материалите в дома си?


Възнамерявате ли да направите отдавна желания ремонт в своя дом? Той сигурно ще накара дома да изглежда по-нов и светъл, но внимавайте, защото може да влоши качеството на въздуха, който дишате у дома. Група за екологично строителство е съставила наръчник, който може да ви помогне да изберете екологично чистите материали, с които да ремонтирате или дори построите вашия дом и да дишате чист въздух след това вътре.

Наръчникът препоръчва да използвате бързозапечатващи покривни материали като латекс на водна основа и да използвате въздушни филтри, които да пречистват въздуха.

От него ще разберете още, че лепилата в баните и кухнята може да излъчват активни органични компоненти, които са вредни за здравето ви. Гиспкартонените панели в спалнята могат да увредят белите ви дробове или да хванат мухъл и влага. А когато домът ви няма добра вентилация може да завихри дори радиоактивни газове като радон, който може да увреди вашата ДНК. Наръчникът препоръчва да използвате бързозапечатващи покривни материали като латекс на водна основа и да използвате въздушни филтри, които да пречистват въздуха.

Източник: Science Alert