Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Как да изберем най-подходящата ограда

Огромният брой стилове и материали на огради може да ви порази. Стиловете и видовете огради са толкова много, че е трудно дори да си ги представим. След това има половин дузина материали, които могат да отговорят на нуждите на двора ви. Що се отнася до бюджета за поставяне на ограда, дори това може да стане объркващо. Лесно може да погледнете само върху ограждащите панели, за да се определи цената. Но това е преди да вземете под внимание всички допълнителни части, врати и разходи за труд за слагане на оградата. Ако го направите сами, ще разберете колко е трудоемка тази работа и защо струва допълнителнио.

Проектът за оградата ви може да отнеме дни до седмици, в зависимост от това колко време имате. Професионално монтираната ограда може да бъде готова за един ден. С разходите и работната ръка, вие трябва да сте сигурни, че избирате най-добрата ограда за вашия двор. 

Дърво

Дървото е атрактивен, класически материал, който работи добре във всеки двор. Също така е по-евтино от други опции като зидария. Кедърът, тикът и секвоята са популярни видове материали за огради заради своите дълготрайни свойства. Бамбуковата ограда се превърна в екологична тенденция. Можете също така да погледнете обработена под налягане дървесина, за да увеличите издръжливостта и устойчивостта на гниене. Дървената ограда може да издържи няколко десетилетия или повече с подходяща грижа, въпреки че това може да варира в зависимост от вида дърво. Въпреки това, тя в крайна сметка се деформира и гние, а също така изисква пребоядисване. Това е довело до популярност на други материали за ограждане.

 Метал

Има няколко различни вида метални огради, които са популярни като алуминий, ковано желязо и огради с верига. Въпреки това, металът има много специфична естетика на дизайна, която може и да не отива на вашия дом. Например, ковано желязо може да добави величествено усещане. Телените огради са най-простия пример, но те не са особено естетически издържани, а и трудно ще изпълнят функцията на истинска ограда. Някои метали, като ковано желязо, също могат да изискват шкурене и боядисване, за да се избегнат ръжда и други признаци на износване. Въпреки това металните огради са скъпи. Те служат за цели като задържането на домашни любимци без визуално затваряне на двора. Металните огради могат да издържат десетилетия или по-дълго с правилна грижа.

Композит

Те са направени от дървесни влакна и пластмаса. Тези огради имат вид на дърво с повишена издръжливост на пластмаса. Те няма да се изкривяват или гният толкова зле, колкото дърво и са по-устойчиви на вредители. Качеството и цената на различните композитни материали се различават значително, така че се уверете, че сте си направили проучването и говорете с реномиран продавач.

PVC

За ограждащи материали, които намаляват разходите, нищо не може да бие PVC. Това е начин да се намалят разходите и да се увеличи дълготрайността, защото в строителството се използва по-малко дървесина.

Винил

Винил овата ограда е нещо като суперзвездата в тази област. Това е много скъп вариант, но ако можете да си го позволите, можете да помислите за този тип ограда. Той е по-силен и по-гъвкав от дърво. Плюс това, винилът не се нуждае от поддръжка и е много лесен за почистване. Поставяйки го, забравяте за ограта за поне 20 до 30 години.

Зидария

Зидарията включва материали като бетон, тухла, плочки, циментова замазка или камък. Тези видове стени са известни с дълголетието си, често с продължителност над 100 години при правилна поддръжка. Те са скъпи, но тяхната трайност може да ги накара да заслужат първоначалните разходи. Те също седят страхотно с домове, които имат класически или величествен стил. Въпреки това, те трябва да бъдат построени от професионалист, тъй като често се нуждаят от сложни опори и опорни точки и с течение на времето може да се нуждаят от фиксиращи фуги.

Освен основните материали за огради, също се предлага и широк спектър от стилове.  Всеки един от тези стилове е в различни естетически нагласи и с различни цели за двора. Ето основно ръководство, което да ви помогне да ориентирате между стиловете за ограждане:

Плътна ограда

Тези огради са високи над 2 метра и са плътни, така че да не може да се вижда какво става зад нея.

Неплътна ограда

Тези огради блокират повечето зрителни линии, но има частичен изглед през декоративна карирана структура в горната част на всеки панел. Той добавя малко романтичен стил към двора. Обикновено можете да намерите решетъчната ограда в панели с височина от 2 метра.

Ниска ограда с разстояние между дъските

Типичната бяла ниска ограда, като по филмите. Обикновено е висок до кръста и има широко разположени летви. Тя може да даде чист и класически вид на дворовете.

Кръстосана ограда

Върши почти същата работа като обикновената телена ограда, но изглежда много по-красиво. Тук обаче всичко се вижда и може да служи само за красота без да блокира зрението.

 

Тези стилове можете да ги пробвате с всякакъв вид материали. Въпросът е дали търсите само визуална естетика, искате нещо по-плътно, или търсите и здравина, за да не бягат животните. Ако търсите здравина, тогава вариантите от метал и зидария са най-сигурния избор за вас. Ако търсите естетика, то тогава всичко останало е подходящо.

Вижте още:

Преносим дом с естествена плетена ограда

Британски пъб сложи електрическа ограда за спазване на дистанция