Как да изберем най-подходящия килим


 

Обзавеждането и декорирането често отнемат седмици, а дори и месеци, планиране и проучване. Когато се заемаме с изграждането на ново пространство, обикновено едно от последните неща, за които се сещаме е килимът. Мислим за цвета на стените, подходящите мебели, както и за възможно най-доброто съчетание между тях, което можем да постигнем. Според топ експертите, обаче, именно килимът трябва да бъде една от първите ни грижи. Макар и на пръв поглед, дребен детайл, той е способен да изгради един завършен и хармоничен облик на помещението.

Погледнете на него като на петата стена в стаята, която и е най-въздействаща, и обмислете как бихте могли да й отдадете заслуженото внимание, обграждайки останалите елементи в съзвучие. Ето и няколко съвета за какво трябва да внимавате:

 

Размерите на стаята

От значение е акуратното позициониране на подходящ за мащабите на стаята килим. Специалистите съветват между него и стената да има достатъчно пространство, за да не се усеща липса на въздух. Вече колко точно да бъде то, зависи изцяло от особеностите на вашето помещение – цветове, мебели, акценти, желания и вкус. Ако разполагате с ограничено по мащаб място, не се страхувайте да заложите на голям килим. Малкият би допринесъл за стесняването му.

снимка:  Scona Hem

Цвят

Първостепенна важност, която не е за подценяване.  Особено, ако сте решили да не спазвате остарелите канони и да заложите на експресивен цвят. Тук взаимодействието с мебелите е от ключово значение, защото именно то ще излъчва внушението на пространството. Ако, обаче стените ви са решени в силен цвят в комбинация с разчупени мебели, картини, декорации, то пастелният, по-мек и ненатрапващ се килим е за вас.

снимка: PURPLEologist

снимка: Brit Morin

В спалнята

Ако сте избрали да сложите килим под леглото, следвайте изпитания метод той да се подава на равни разстояния от трите страни. Добре е да има видимост, за да не бъде като скрит под големината на леглото, а да може да демонстрира елегантно колко добре си пасват заедно – като, че сте ги взели в комплект от магазина.

снимка: Lindsey Cheney

Мебелите

Не допускайте да забравите за мебелите. Докато избирате килима, дръжте в съзнанието си през цялото време формата и разположението им в стаята, така както искате да изглеждат заедно. Знайте също, че декораторите не препоръчват половинчатите неща – тоест не е за препоръчване крачето на стола да е накрая на килима или половината мебел да е върху него, а другата извън. И двете създават дискомфорт на окото, а и не само.

снимка: Domino Magazine

Форма

Тук отново трябва да помислим за мебелите, но и за характерната форма на стаята. Ако тя е квадратна или правоъгълна, спокойно може да положите кръгъл килим. Те не са толкова разпространени, но ще внесат специален дух в помещението.

снимка: styleguide.nl

Брой

Можете преспокойно да използвате повече от един килим, ако условията позволяват. Хубаво е да съвпадат тематично един с друг, без да е наложително същото да се отнася за другите елементи в стаята. Те сами ще си бъдат достатъчно добра компания, без да се натрапват излишно.

снимка: Rebecca Gamet

Текстура

На пазара има толкова много вариации, че свят ще ви се завие. Макар основният материал да не е особено аристократичен и природосъобразен (!) – найлонът, то е устойчив на замърсяване и се поддържа лесно. Може да предпочетете и друг, естествен вариант, той е по-скъп, но пък всеки знае предимствата му – освен, че усещането при допир е различен, те изолират звука по-качествено, пестят енергия и изглеждат по-добре.

снимка: west elm

По идея на: architecturaldigest.com
Снимка на публикация: living.dynaping.com