Как да изберем правилната подова настилка за дома?


Няма какво да се лъжем – подборът на подови настилки за дома ви е голямо решение. Като се вземе предвид разходите за материалите, времето необходимо за слагане и поддръжката, взимането на решение никак не е лесно. Така правилния избор изглежда още по-труден

Ако сте се намерили в подобна ситуация, то вие  сте попаднали на правилното място. Използвали сме насоките на сайта Freshome.com, за да създадем за вас ръководство, което да ви помогне да изберете подходящата подова настилка за всяка стая във вашия дом.

Помислете за функционалността

Предлагаме ви кратък преглед на оптималните употреби на най-често срещаните видове настилки:

Винил: Изработен от синтетични полимери и добавена пигментация за цвят, винилът е лесен за почистване и силно водоустойчив. Това е най-добрият избор за пространства като кухни, перални помещения и стаи замърсявани кал.
Плочки: Тъй като плочките са направени от керамика или порцелан, те също са много водоустойчиви и лесни за почистване. Те обикновено се считат за стъпка нагоре от винила, чисто естетически, и се използват в помещения като кухни и бани, които трябва да издържат на често почистване. Плочките сега се предлагат в разнообразие от изкуствени финиши – като дърво и камък, което ги направи още по-предпочитани.
Композитна дървесина: Тази обработена версия на дървените настилки се прави чрез компресиране на няколко слоя шперплат и поставяне на тънък слой от твърда дървесина отгоре. Тя може да бъде монтирана върху всякакъв вид подово покритие и е подходяща за всяка стая, която не съдържа влага.
Твърда дървесина: Златният стандарт на подовата настилка! Твърдата дървесина е изключително издръжлив материал и може да бъде шлифован и обработен многократно. Той също така е годен за почти всяка зона без влага.
Килим и мокет: Обикновено изработени от полиестер, найлон или полипропилен, влакната от килими го правят естествен избор за местата, където се търси уют и топлина. Най-често се слага в спалните и холът.

 

 

Тъй като повечето от стаите в дома ви могат да бъдат еднакво добре от няколко различни подови настилки, то трябва също така да прецените и как ще можете да ги поддържате. Бъдете честни със себе си. С течение на времето правилната поддръжка е това, което гарантира, че ще извлечете максимума от инвестицията си.

Помислете за следното, докато вземате решението си:

Винил: При винила повърхностните замърсявания и разливи лесно се почистват. Всичко, от което се нуждаете, е метла, моп, парцал и леко сапунена вода. Въпреки това, винила е труден за поправка, когато е повреден. Затова направете всичко възможно, за да го предпазите от вдлъбнатини, удари и абразивни химикали.
Плочки: Самата плочка е лесна за почистване с малко сапунена вода, но фугите са друга история. Грундирането лесно може да привлече мръсотия, петна и дори мухъл. Трябва да сте готови да го сменяте на всеки 5-10 години, в зависимост от качеството на поддръжката.
Композиционно дърво: Обикновено всичко, което трябва да направите за да се грижите за „изкуствено“ изработено дърво, е да почиствате от твърди частици и да почиствате повърхността с влажен парцал. Тъй като дървото се надува лесно, трябва да почиствате разляти неща възможно най-бързо и да избягвате повреждането му с остри предмети като високи токчета или крачета на мебели. Също така имайте предвид, че този вид настилка се износва лесно. Като цяло ще се налага да я сменяте през няколко години.
Твърда дървесина: Тъй като подът от твърда дървесина е доста издръжлив, той може да издържи на доста износване. Редовните средства за почистване като помитане и забърсване, са най-важното нещо. След като започнете да забелязвате драскотини и ъглите започват да губят част от блясъка си, помислете за шлайфане на пода, за да възстановите блясъка им.
Килим: Килимните влакна лесно се оцветяват от разляти течности, така че трябва разлятото да се почиства незабавно с почистващ препарат. Освен това чистенето с прахосмукачка през няколко дена е задължително. Килимите и мокетите също така се износват сравнително бързо, особено ако имате деца и домашни любимци.

Що се отнася до бюджета ви:

Както винаги, трябва да вземете предвид и разходите, които сте готови да направите. Изберете този вариант, който се вписва в рамките на вашия бюджет. Въпреки, че всеки продукт е различен, има някои типични ценови диапазони:

Винил: Виниловите настилки е един достъпен вариант. Те обикновено започват от 4 лева кв.м. и могат да стигнат над 20 лева кв.м. Може да бъде закупен в големи парчета и да бъде рязан според нуждите ви. Той също така може да бъде сложен върху всякакъв вид подложно покритие, което намалява значително разходите за монтаж.
Плочки: Дизайнът на плочките е по-скъп. Те могат да варират от 10 лева кв.м. и стигат до над 40 лева кв.м. в зависимост от използвания материал и дизайн. Освен това, разходите за труд са много по-големи, тъй като трябва да наемете професионалисти, които също ще ви таксуват на кв.м. Ето ТУК можете да видите приблизителни цени.
Композитен дървен материал: Това е по-достъпната алтернатива на твърдата дървесина, а опциите ви започват от 8 лева кв.м. и стигат до 100 лева кв.м. Тук монтажът е сравнително прост, затова зависи от вас дали желаете да се доверите на професионалисти. Обикновено монтажът ви е включен в цената. Не забравяйте, че обикнове имате и някой друг лев за подложка.
Твърда дървесина: Реалният твърд дървен материал е по-скъп и цената варира значително според вида и специфичният вид на дърво. Трябва да сте готови да платите от 20 лв. кв.м. до над 100 лв. кв.м. Добавете към това и разходите по слагането му, тъй като реденето на паркет хич не е за всеки. И все пак, някои фирми предлагат безплатно редене ( или поне е включено в цената).
Килим: Килимът и мокетът са достъпни варианти. Те не изискват професионално полагане и могат да бъдат намерени на изгодни цени, стига да търсите достатъчно. например, има и килими за 12 лева кв.м. и мокети по 4 лв. кв.м.

Избирането на подови настилки за вашия дом може да бъде стресиращо. За начало това е голяма инвестиция и бихте искали да си гарантирате, че скоро няма да ви се налага да го правите отново. Ако обаче изберете погрешно, вероятно ще бъде доста скъпа грешка. Затова мерете два пъти, режете веднъж, както се казва 🙂

Източник: Freshome.com