Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Как да изпълним топлоизолационна система с крайно керамично покритие, клинкерни плочи или камък

Изпълнението на топлоизолационни системи върху фасадите на сградите по класическата технология много често не предлага нужното богатство от крайни покрития, които архитектите и клиентите търсят. Облицоването на фасади с топлоизолация и с камък или клинкер е все по-търсено и желано решение, но неправилното му изпълнение би довело до недопустими проблеми, когато технологията, която се следва, не е изпитана и достатъчно надеждна.

Класическият сух монтаж на фасадни каменни плочи е сравнителско скъп и трудоемък процес, което отблъсква проектантите и собствениците и ограничава техните дизайнерски виждания. Сухият монтаж също така изисква каменните плочи да бъдат с по-голяма дебелина и форматирани в правилна форма, а това значи и по-висока стойност на самия материал.

Проблемите при стандартния за нашия регион метод за лепене на камък по фасади са, че мрежата, която би трябвало да се анкерира за основата, е с прекалено големи отвори. Това прави надеждното й закрепяне изключително трудно. Друг често срещан проблем е, че лепилото се полага на топки, като е в директен контакт с изолационния материал и с камъка. Така не се получава непрекъснат товароносим слой, образуват се язви, а и дебелината на лепилния слой на камъка е прекалено тънка, за да може да бъде достатъчно устойчива. Това води до високи линейни разширения, които от своя страна са предпоставка за напукване и отлепяне на камък от фасадата.

И при двата метода евентуален ремонт на фасадата, следствие на паднала плоча, изисква сериозна организация, като например наемане на вишка или използване на алпинистки методи.

Всичко това налага като по-правилен подход намирането на такава технология на облепяне, която има нужната дълготрайност и елиминира рисковете.

webertherm Ceramo е изпитана във времето технология за топлоизолиране на фасади с керамични плочки или камък до 45kg/m2. Тя съчетава в себе си прецизно подбрани материали с точно определени качества и правилна технология за монтаж.

Системата работи чрез изграждането на товароносим слой от еластична шпакловка weberguard MW MAX , която се анкерира механично към основата под топлоизолацията. Това гарантира надеждното закрепяне на клинкера или камък до 45 kg/m2 към основата. Важно е да се обърне внимание на еластичността на шпакловката и лепилото. Защото малката дебелина на клинкера, както и обичайните тъмни цветове, водят до бързото му нагряване и охлаждане. А това е предпоставка за разширения и свивания.

webertherm Ceramo:

– Създава надеждна и товароносима основа;

– Е дълготрайна и изпитана система от продукти;

– Позволява лепене на големи по размер плочки;

– Позволява използване на клинкер като крайно покритие;

– Осигурява висока механична устойчивост.

webertherm Robusto е разработена специално за полагане на камък до 70 kg/m2 като крайно покритие. Системата позволява комбиниране на камъка с пастообразни фасадни мазилки за постигане на индивидуален и привлекателен вид на сградата.

webertherm Robusto е високотехнологична фасадна топлоизолационна система, позволяваща полагането на неформатирани и форматирани плочи от естествен камък до 70 kg/m2 като крайно покритие на топлоизолацията с панели от екпандиран и екструдиран полистирол, както и с каменна вата. Системата включва разработени за нея крепежни елементи и дистанционери, метална армираща мрежа и специална мазилка, които създават надеждна, дълготрайна и товароносима основа. webertherm Robusto дава възможност за оформяне на фасадата с комбинация от крайни покрития – тежък камък, мазилка и фасадни ефекти.

webertherm Robusto e:

– Дълготрайна и изпитана система от продукти;

– Позволява лепене на неформатиран камък с тегло до 70 kg/m2;

– Позволява комбинация на камък с мазилка, боя и различни ефекти;

– Изключително висока механична устойчивост;

– Негорима;

– Лесна за изпълнение.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
фасада 18.02.2022

Глухарчета и светулки вдъхновяват фасадата на тайландски музей

Музеят на модерния алуминий (МоМа) в Нонтабури, Тайланд, е напълно готов, а поразителната му фасада напомня на поля, обсипани от […]

Прочети още
12.01.2022

Снимките на BUILDINSTYLE 2021

Форумът BUILDINSTYLE 2021, който всички очаквахме с нетърпение, макар да бе преди повече от месец, продължава да вълнува и интригува […]

Прочети още