Как да направим парник от стари прозорци


 

 Представяме ви кратък наръчник как можете сами, без особена професионална помощ, да спретнете чудна оранжерия в двора си. Необходими са ви предимно стари, но здрави прозорци, дървен материал за основите и няколко дреболии – винтове, панти, ключалки и инструменти. Ако отделяте по ден в седмицата, спокойно бихте се справили с умерено темпо за около месец. А и все още има какво да се засади и отгледа, особено в по-планинските райони. Чудесно място за помещаване на саксиени растения през по-хладните нощи и през първите есенни дни. Температурата може да бъде лесно контролирана, така че комфортът вътре да е гарантиран и да не зависи от външните условия.

Размерът на парника, който ви показваме е 2 метра на височина, 3 метра дълъг и близо 2 метра в ширина. Но параметрите на вашата оранжерия ще зависят от прозорците ви, нуждите и от времето, което сте готови да вложите в проекта.

Стъпка 1 

Съберете прозорците и планирайте как да бъдат разположени в два чифта в две равни страни. Целта е да направите две двойки „стени“ на една и съща височина. Разминавания от няколко сантиметра няма да окажат значение, тъй като можете да покриете разликата с дървената конструкция, която ще използвате за база. Имайте предвид, че единият край ще се нуждае от врата, а другият – от дупка за отдушник.

Стъпка 2

Използвайки прозорците, които избрахте като водещи, конструирайте рамка за всяка стена. Имайте предвид, че е важно дървеният материал, който ползвате да е качествен, защото той ще изгради носещата структура, която ще издържа цялото тегло. Съобразете дължината на гредите, така че част от тях да се вклинят под нивото на земята, като основа.

Стъпка 3

Започнете постепенно да изправяте стените нагоре, като ги закрепяте добре, за да не паднат. Не забравяйте да проверите дали са равни.

Стъпка 4

Уверете се, че основите са стабилни. Не е задължително да леете бетон. Вместо това можете да използвате циментови блокове, за да стабилизирам 4 х 4 ъглови стълба. Те ще подсигуряват конструкцията достатъчно добре, ако употребите и някакъв материал за уплътнение.

Стъпка 5

Поставете прозорците. Използвах някои хубави покрити винтове, за да прикрепя прозорците към рамката. Това ще ви позволи лесно отстраняване и подмяна, ако има някакво счупване. На едната снимка личи липсващо стъкло предназначено за отдушника.

Стъпка 6

Подът също е важен. Чакълът е идеален за целта – осигурява добър дренаж и съхранява топлината.

Стъпка 7

Следва редът на покрива. Това няма да е много лесна задача. Необходим е лек и водоустойчив материал. Трябва да успеете да осигурите площ за вентилация, поне 20-30% от вашето подово пространство. Можете да ползвате и по-малко, ако използвате вентилатор. Също така не забравяйте за наклона, който ще се погрижи за отводняването. Помислете за хитър е нетрудоемък начин да събирате дъждовната вода.

Стъпка 8 

Не забравяйте отдушника и лавиците. Намирането на вентилатор може да ви позамотае, но в краен случай просто можете да отваряте един прозорец. А колкото до лавиците и въобще обзавеждането в парника, можете да се чувствате напълно спокойни да импровизирате.

Стъпка 9

Погрижете се за външния вид с боя по ваш вкус. Където е необходимо запълнете с дърво или друг вид материал.

Стъпка 10

Погрижете за още един начин да поддържане на желаната температура в оранжерията.

Стъпка 11

Бихте могли с нещо подръчно да измайсторите и сенници на места за някои по-капризни обитатели на парника.

Стъпка 12

Това е стъпката, в която идва крайното удовлетворение. След като сте напълнили своята оранжерия с любимите си растения, си сипвате от любимото питие, правите крачка назад и разтягате лицевите си мускули в най-широката усмивка, на която сте способни. Браво!

Снимки: instructables