Виж 1към1

Стъклен ресторант в Драма (Гърция) е отличникът на прогресивната архитектура

Прочети още

Как да отгледаме мушкато? Наръчник за начинаещите градинари

мушкато

Защо точно мушкато ли? Отговорът е лесен – ако и вие като някои от нас (без обаче да имаме предвид всички от редакцията, защото някои са по-добри градинари от други), започвате да си мечтаете за красива цветна градина с началото на пролетта, поглеждайки към балкона на съседката, но нямате опит в начинанието, то сте попаднали на точното място. 🙂

С кратки насоки ви въвеждаме в „дебрите“ на начинаещия градинар и ви разкриваме „тайната“ на пелангориума (по-известен като мушкато) – едно от малкото цветя, които е трудно да „уморите“, дори да сте съвсем начинаещ. В същото време обаче с него можете да превърнете лятната градина или балкона в райско кътче.

И така, просто следвайте насоките, които подготвихме с помощта на организацията на Европейските производители на мушкато (Pelargonium for Europe) и… след няколко седмици ни изпратете снимки, за да се похвалите с чудесни резултати! 😉

мушкато
1. Различни сортове мушкато

Всяка пролет, а и през лятото, градинските центрове и разсадници са пълни с тези храстовидни цветни растения. Бръшленолистните пеларгонии са от каскаден тип и са подходящи за присаждане в окачени кошници и саксии. А също, ако искате да постигнете ефекта на водопада над ръбовете на кашпите и сандъчетата. Кралските мушкати пък впечатляват с пищните си, леко „разрошени“ съцветия, които цъфтят по-рано от тези на зоналните, а цветовете на сорта „Ангелски очи“ са по-дребни и по-гъсти, което ги прави предпочитани за саксии и вази. Ще откриете и мушкати с ароматни листа, които са подходящи за „живи“ декорации с аромати, вариращи от роза до цитрусови плодове.

2. Садете на открито

Не е необичайно мушкатите да цъфтят още през май, но ги наблюдавайте внимателно в този период, тъй като са нежни и трябва да се поставят на открито, само след като отмине напълно рискът от измръзване. Както при всички деликатни растения, препоръчително е да ги закалите, преди да ги засадите в съдовете, в които ще ги оставите за постоянно отглеждане.

Какво означава закаляване? Ако някога сте се гмуркали в студен басейн, знаете, че това не е особено приятен шок за организма ви! Същото важи и за растенията, ако се вземат от топъл градински център например и се поставят на открито, където температурите са по-ниски. Закаляването означава просто поставяне на растенията на открито денем, за седмица или две преди засаждането, и поставянето им нощем на място без риск от измръзване. Това помага да се приспособят към по-хладни условия на отглеждане на открито и да се избегне внезапният температурен шок, който може да възпрепятства здравословното им развитие.

3. Подберете подходящата почва

Ако засаждате мушкатите в съдове, напълнете саксиите (уверете се, че имат добри дренажни отвори), окачените кошници или сандъчетатата под прозорците с качествена многофункционална почва. Те ще растат щастливо и в градинските лехи, но за да им дадете наистина добър старт в живота и да увеличите потенциала им за цъфтеж, е добре да подсигурите добре изгнил градински компост или добре изгнила тор няколко седмици преди засаждането. Така ще си гарантирате, че почвата е пълна с хранителни вещества.

4. Съобразете се с размерите и разстоянието

Пеларгониите растат бързо през пролетта, но не се изкушавайте да ги засадите твърде рано. Важно е да се гарантира, че растенията ще се приспособят към по-студени условия преди засаждането в градината. Когато правите това, не забравяйте да оставите около 20 см между всяко растение – това ще им даде място за растеж и ще позволи на въздуха да минава между листата. Подробност, която е от съществено значение за избягване появата на мухъл при много влажно и топло време.

5. Изберете слънчево място

Тъй като пеларгониите са родом от Южна Африка, не е изненадващо, че са поклонници на слънцето. Някои понасят леката сянка, затова проверете етикета на избрания от вас сорт. Рискът от изгаряне под обедното слънце не е проблем за пеларгониите. Т.е., спокойно ги разположете на място, където ще могат да се наслаждават на летните жеги.

6. Избягвайте едностранното излагане на светлина

Естествено е растенията да растат към слънцето, което може да доведе до небалансиран цъфтеж в саксиите. Този проблем се отстранява лесно чрез завъртане на съдовете на 90 градуса всяка седмица. Това отнема само секунди , но ще поддържа растенията равномерно цъфнали от всички страни.

7. Поливайте разумно

Пеларгониите имат завидна репутация на толерантност към сушата. Малко е вероятно тя да доведе до увреждане на растенията, ако забравите да поливате за ден-два. Все пак е препоръчително да ги отглеждате със самополиващи се сандъчета, които имат вградени резервоари за вода. Това е в случай, че нямате възможност да ги поливате редовно.

мушкато
8. Поливайте в правилната част на деня

Хоби-градинарите често правят грешката да поливат през деня, когато голяма част от водата се губи поради изпаряване. За най-добри резултати поливайте рано сутрин или малко преди здрач. Тогава температурите са по-ниски и влагата може бавно да се абсорбира от корените. Не забравяйте, че пеларгониите могат да станат гъсти и храстовидни, което предотвратява проникването на дъждовна вода в зоната на корените, така че е добре да проверите дали почвата не е засъхнала дори по време на влажните периоди.

9. Подхранвайте добре в периода на активен растеж

Многофункционалната почва обикновено съдържа достатъчно тор с бавно освобождаване за период от четири до шест седмици. След това обаче тя може да се изчерпи от гладните растения.

За да накарате мушкатите ви да цъфтят обилно, подхранвайте с помощта на балансиран течен тор около веднъж на две седмици през вегетационния сезон. Най-важно е да похранвате почвата, когато тя е влажна. По този начин корените абсорбират повече хранителни вещества и по-малко се губят поради оттичане. Хранителните вещества могат да намалеят и в градинската почва в периода на активен растеж, така че не забравяйте да подхранвате и засадените в градината мушкати.

мушкато
10. Удължете живота на цветята през есента

Мушкатите са известни със способността си да цъфтят и есенно време, до първите слани, но нещо просто, което отнема секунди, ще позволи на новите им цветове да израснат по-бързо. Редовното подрязване на стъблата на старите цветове гарантира, че растенията насочват цялата си енергия към по-интензивен цъфтеж, което води до появата на свежи съцветия.

Това е!

Ако ни се доверите, сами ще се убедите, че вашето мушкато ще цъфти пищно през целия сезон, със съвсем малко намеса от ваша страна. А резултатът за идеална цветна градина с него е гарантиран за оптитните, така и за начинаещите градинари.

Снимките са предоставени на 1към1 от Pelargonium for Europe
09.01.2018

Старите мебели оживяват в градината

Макар и да е делничен ден, мислено оставаме в уюта на дома, а защо не и навън в цветна и ароматна […]

Прочети още
20.09.2019

6 съвета за растения в саксии и сандъчета

За много обитатели на апартаменти отглеждането на цветя и зеленчуци в контейнери е единственият начин да имат домашна градина. А […]

Прочети още