Как да оцелеем в много тясна кухня?

Съвети за съхранение в малки кухни


Големата кухня е прекрасна благодат, но и малката не бива да се  подценява. Като цяло е най-важно как ще си подредите нещата. И най-голямата кухня може да не ви стигне, ако нещата ви не са подредени по подходящ начин. Обръщаме вниманието ви към няколко съвета за кухни, в които е трудно дори да се завъртите.

Закачайте всичко

b3d7a86b179ad08b4ce8b91013a58a27

Използвайте пространството по стените. Има толкова много начини да закачите кухненските си принадлежности, така че нямате извинение, ако не използвате това пространство. Друг плюс на закачването по стените е, че така имате достъп винаги до всичко.

Използвайте мястото върху печката

52c86ead697ab0194f003e1e._w.540_s.fit_

Когато не се използва, печката предоставя доста място за оставяне на неща. Ще са нужни няколко минути, за да я разчистите, когато започвате готвенето, но през останаялото време може да я ползвате като допълнителен плот.

Можете да сложите дъската за рязане отгоре, или ако не ви достига място да я ползвате за съхранение на мръсните чинии, докато освободите малко място в мивката.

Дори докато готвите, едва ли използвате всички четири котлона едновременно, така че отново имате място, където да държите, да кажем, продуктите за готвене или други съдове.

Слагайте допълнителни рафтове

shelf_3

Ако шкафовете ви са с прекалено висок таван, не е нужно да хабим простраството като го оставим празно. По магазините се продават допълнителни рафтове, които разделят пространството във шкафа, там където то е прекалено много. Така вместо един ред, получавате два, т.е. ще може да съхраните два пъти повече принадлежности на едно място.

Махнете всичко, което не се употребява за повече от едно нещо

Правило за малките кухни трябва да е: ако нещо не прави поне две неща, то няма място в тази кухня. Хубаво е да си имаме джаджи из кухнята, но още по-хубаво е да можем да си затваряме шкафовете. Така че гледайте да пазарувате само мултифункционални устройства.

Не пазете повече чаши и чинии, отколкото ви трябват

 

Колко гости мислите, че може да поберете във вашия дом – пет, десет, двадесет, тридесет? Недейте да пазите излишни количества чаши, чинии, прибори и др. Ако си миете редовно съдовете, то със сигурност не ви трябват огромни сервизи с чаши и чинии. Не се притеснявайте и за гостите ви. Ако се случи, че дойдат повече хора и нямате неща за всички, то презапасете се отрано и просто купете чаши и чинии за еднократна употреба. Наистина няма да седят изискано, но пък спестявате време за миене и място в кухнята.