Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Как да почистим и организираме таванското помещение

Идеята за организиране на тавана може да бъде изненадващо обезсърчаваща. Незавършените тавански помещения могат да бъдат тъмни пещерни зони, където не бихте искали да рискувате да поставите нищо. Но като отделите време да организирате тавана, можете да вдъхнете нов живот в пространството. Вашето таванско помещение може да се превърне от призрачно помещение в добре осветено, организирано и дори многофункционално пространство. Що се отнася до времевата линия за този проект, тя може да варира от един следобед до няколко седмици. Разходите за организиране на таван също могат да имат и широк диапазон. Ако имате достатъчно боклуци, може да помислите да наемете контейнер за боклук и направо да разчистите цялото пространство. Пребоядисването на тавана ще ви струва известна сума пари, но напълно си заслужава, ако искате да направите пространството годно за живеене. А ето и няколко идеи от нас.

Сортирайте и се отървете от всичко, от което нямате нужда

Ако в момента таванът е мястото, където изхвърляте всичко, което не ви е нужно, първата ви стъпка е да сортирате и да се отървете от ненужните вещи. Може да е трудно да се погледне в бъркотията и да разберете откъде да започнете. Има няколко съвета, които можете да следвате, за да се справите с хаоса: 

Започнете с подреждане на нещата в купчини. Например, може да имате купчина за ваканционни декорации, друга за стари детски играчки и дрехи и т.н.

След като подредите нещата в купчини, сортирайте това, което искате да запазите и това, което можете да изхвърлите. Вземете торба за боклук с вас, за да хвърлите незабавно това, от което не се нуждаете.

Някои от нас се борят доста с това какво да изхвърлят и какво да пазят. Основното правило е, че ако сте забравили, че сте го притежавали, то вероятно може да бъде изхвърлено. Също така, ако не сте го използвали или не сте го гледали в продължение на две или три години и няма емоционално значение, може да се хвърли. Ако следвате тези правила, за да организирате мтавана, ще се изненадате колко по-голямо е пространството, когато сте изчистени.

Направете си план за пространството

Ако сте се ангажирали вече с организиране на таван е добре да се помисли как да се подреди за ново използване. Когато мислите за това, тавана има потенциал да бъде цяла друга стая или дори нещо повече. Няколко идеи за това какво да правим с тавана включват:

Детска стая

Допълнителна спалня

Читалня или библиотека

Зона за релакс

Помещение за гардероб

Зона за съхранение

Таванът може дори да бъде разделен на различни пространства, ако е достатъчно голям. Начертайте си каква роля могат да играят различните области. Ако планирате да направите пространството годно за живеене, ще трябва да се консултирате с професионален дизайнер. Трябва да знаете за строителните норми, отоплението на пространството, електрическите инсталации и други сложни детайли.

 Подредете всичко на секции и стелажи

Ако искате да организирате таван, друга идея е да добавите шкафове и етажерки към таванското пространство. Идеите включват:

Вградени стелажи

Стойки за дрехи

Вградени шкафове

Организирани звена на стена

Също така, ако има нещо, което изисква защита от стареене, ще искате да се сдобиете с пластмасови, херметически затворени контейнери. Можете да съхранявате всичко друго в кутии, които се вписват добре с добавени рафтове. И помнете, еслагайте си етикети докато организирате тавана, за да не забравяте къде какво слагате. 

За да изпълните тези проекти не е необходимо да се влагат невероятно големи средства, освен ако проектът ви не е грандиозен. мебели можете да си закупите и втора ръка на добри цени, а кутии и други организационни неща можете да намерите на добри цени в различни хипермаркети.

По идея на: Freshome.com