Виж 1към1

5 отличителни признака на лошия лидер и какви рискове крие това?

Прочети още

Как да почистим ламината, за да е като нов с години?

ламинат

Ламинат на пода – практично, удобно и дори бюджетно решение за дома. Но… поддръжката и почистването му си имат своите особености, ако искате да изглежда „като нов“ години наред, без да се налага да го сменяте.

И въпреки че ламинирания под може да изглежда толкова добре, колкото този с естествен паркет, например, това не означава, че всеки под се почиства по един и същи начин. От опит можем да ви споделим, че почистването на ламината така, както сте почиствали естествено дърво или фаянсовия под например, води до проблеми, за които можете да се сърдите единствено на себе си, само защото не сте били подготвени теоретично. 🙁

Ламинираните подове се нуждаят от специални грижи, тъй като за разлика от естественото дърво, повърхността не може просто да се пребоядисва в случай на петна или повреда. За да избегнете скъпа подмяна, от решаващо значение е да поддържате подовете си и да ги третирате внимателно.

Независимо дали имате нов ламиниран под или просто искате съществуващата ви повърхност да изглежда толкова добре, колкото в деня, в който е поставена, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите със задачата като професионалист.

1. Запознайте се с инструкциите за почистване, приложени към ламинирания паркет, който сте избрали.

Преди да започнете почистването обърнете внимание на инструкциите на производителя. Всяка марка може да има конкретни препоръки въз основа на използваните материали. Повечето компании имат подробни ръководства за експлоатацията и почистването на предлаганите продукти на своите уебстраници.

2. Не оставяйте петна по пода.

Когато разлеете или нацапате с нещо, почистете веднага. Това е най-добрият начин да избегнете петна, които в последствие могат да се превърнат в непоправим проблем. Течностите могат да сериозно да повредят ламинираните подове, така че е изключително важно да се сведат до минимум.

заглавна снимка: Kaindl /тази снимка: Margot Cavin

3. Не използвайте абразивни материали.

Ламинатът може да се надраска, затова не използвайте материали или препарати, които съдържат абразив. При почистването е най-добре да използвате метла с мек косъм или моп за прах. Ако почиствате с прахосмукачка, отново внимавайте – не използвайте накрайник без битер или въртяща се четка, която може също да надраска повърхността.

4. Почиствайте внимателно вашия ламинат на всеки два месеца.

За да поддържате ламинираните подове свежи, почиствайте ги на всеки два месеца. Навлажнен моп (с меко, микрофибърно покритие) е добро решение, за да почистите, но и да не намокрите прекалено много пода. В случай, че използвате обикновен моп (с гъба), задължително го изцедете, докато няма и капчица, която може след това да остане на пода.

5. Не използвайте прекалено много вода.

Традиционното почистване, с което се свикнали, миейки гранитогреса в кухнята или коридора например, тук не е добре да се прилага. Използването на прекалено много вода, защото искате „да измиете добре“ ламинирания под, е грешка, защото водата може да проникне между сглобките на отделните парчета и да ги повреди (като подуване или набъбване на пода). Освен това водата може да повлияе и за промяна на цвета или избледняването на ламинирания под.

6. Не използвайте почистващи продукти, които не са обозначени като подходящи за ламинат.

Почистващите продукти на маслена основа могат да оставят ивици и петна, както и да повредят защитния най-горен слой на ламината. Ако използвате почистващ препарат, нека бъде умерено като го нанесете върху кърпата, с която почиствате, а не директно върху пода. Колкото до лакирането на ламиниран под – дори и не си го помисляйте!

снимка: Pinterest

7. Пригответе си сами почистващ препарат за ламиниран паркет.

Можете да си направите и сами препарат за почистване на пода. За целта просто комбинирайте чаена лъжичка сапун без аромат с литър гореща вода.

Ако върху пода се е образувал лек филм от натрупани мръсотии (понякога са и резултат от неподходящо използвани препарати), можете да комбинирате литър гореща вода с чаша бял оцет. Оцетът, който е естествен почистващ препарат, ще разгради натрупания слой, без да навреди на повърхността на ламината.

8. Дъвка, восък или мастило… Почистете ги внимателно

Ако на пода е попаднало петно от восък или някое дете е залепило дъвката си умело, можете да сложите върху петното кубче лед в найлонов плик или фолио – след като се убедите, че петното се е втвърдило достатъчно, просто го изстържете внимателно с пластмасов нож, стъргалка или с кредитна карта.

За капки боя, лак за нокти или мастило използвайте обикновен спирт, като за целта третирайте само върху самото петно.

9. Защитете повърхността от бъдещи повреди.

За да избегнете бъдещи драскотини, добавете подложки за мебели под краката на столове и маси, особено ако ги местите често. Освен това, така ще намалите и шума – както за вас, така и за съседите под вас.

10. Ако имате домашен любимец…

ламинат

Тази котка, с тези нокти… 🙂

Този последен съвет е наистина ценен за тези от вас, които съжителстват с куче или котка, или и с двете.

Препоръчително е да изрязвате ноктите им, защото освен допълнителния шум, който издават, могат да надраскат и повредят ламината.

18.02.2020

Как да почистваме мраморни плочки и плотове?

Мраморният кухненски плот на вашите мечти най-накрая е поставен – но почакайте, има уловка: как да почистите мрамор? Поддържането на мраморни […]

Прочети още
31.05.2019

Как да почистим и организираме таванското помещение

Идеята за организиране на тавана може да бъде изненадващо обезсърчаваща. Незавършените тавански помещения могат да бъдат тъмни пещерни зони, където не […]

Прочети още