Как да почистваме мраморни плочки и плотове?


Мраморният кухненски плот на вашите мечти най-накрая е поставен – но почакайте, има уловка: как да почистите мрамор? Поддържането на мраморни плотове и чисти плочки всъщност е по-просто, отколкото си мислите, но трябва да знаете с какво си имате работа. Хубаво е да имате тактика за моментите , в които някой разлее червено вино върху вашия красив нов мрамор или направи друга беля, с която да му нанесе щета завинаги.

Ето от какво се нуждаете:

  • уплътнител (силикон)
  • сапун и вода
  • кърпа за прах
  • водороден пероксид
  • амоняк
  • течен препарат за почистване
  • кухненска тел (възможно най-ситната)

Мраморът е по-порест от други обичайни материали за плотове, така че може да бъде предразположен към оцветяване и драскотини. Затова е необходимо да почиствате и уплътнявате редовно.

Превенцията е ключова. Какъвто и мрамор да имате в дома си, уплътняването му на всеки няколко месеца е добра идея. Уплътнителите не правят камъка непромокаем и незацапващ се, но го правят по-устойчив на петна . Това ви дава малко повече време да реагирате, когато нещо голямо и сериозно се разлее. Питайте търговеца на мрамора за препоръки относно правилните продукти, които да използвате (и не забравяйте да се уверите, че са безопасни за храна, ако го използвате в кухнята). За мраморни подове, масички за кафе и други повърхности, най-добре да инвестирате в подложки.

Ежедневно почистване. За рутинна поддръжка топлата сапунена вода е най-доброто средство, но не забравяйте да изплакнете добре и да изсушите добре повърхността. Също така имайте предвид, че за мрамора, киселината е вредна, така че направете всичко възможно да държите далеч от повърхността неща като вино и лимонов сок (или дори почистващи препарати, съдържащи оцет). И ако все пак се разлеят, почистете възможно най-бързо. За мраморни подове започнете като оберете праха и избягвате абразивни неща за повърхността, а изсмучете мръсотията и калта, защото те могат да нанесат повече вреди, отколкото смятате.

Чистене на досадни петна. Ако не забележите разлятото бързо, има надежда. Специалистите препоръчват почистване с разтвор от 12% водороден пероксид и няколко капки амоняк, ако разлеете нещо на маслена основа като винегрет и петното се е забило, атакувайте го (внимателно) с течен почистващ препарат, съдържащ „минерални спиртни съставки или ацетон.“

Корекция на надрасквания. За петна от вода, леки драскотини и вдлъбнатини, използвайте грубата част на гъбичката или ситна кухненска тел. Всичко, което е по-дълбоко от драскотини на повърхността, ще се нуждае от помощ на професионалист, така че ако оставите лимон и е направил петно, използвайте горните препоръки за петна от храна, за да се пробвате да го отстраните. За съжаление, вероятно ще трябва да се полира от професионалист – така че внимавайте къде оставяте нарязаните си лимони!

Вижте още:

15 трика за удобна и уникална кухня

Ретро чар за новата кухня