Как да превърнем празната си стена в домашна галерия


Домашната галерия е колекция картини, снимки или предмети поставени по стената по артистичен начин. Дизайнерите от Freshome.com ни помагат с идеи как да проектираме собствената си домашна галерия със съвети за стил, оформление и изпълнение на проекта. Също предлагат кои неща може да включим в личната си галерия освен снимки. Ето и какво споделят те:

Къде?

Домашната галерия трябва да изглежда естествено, макар че изисква известно предварително планиране.

Първо се избира стена, която има нужда от преобразяване. Тя може да е голяма, празна стена или неудобно пространство, което не се декорира лесно (до стълбище, примерно). Може и да е първата стена, която се вижда, когато се влиза в стаята.

Важно е да определим стила на галерията. Искате ли галерията да допълва настоящата декорация или да стане фокусната точка на стаята? Или искате подреден, симетричен вид? А може би предпочитате по-свободен и плавен стил?

Последно, сметнете колко място ще ви трябва. Цялата стена ли ще покриете или само една част? По-вертикално или хоризонтално ли е пространството? Това ще определи колко картини или предмети ще съберат в избраното пространство.

Какво?

Избрали сте пространство и точен стил. Сега какви предмети ще поставяте? Има два подхода за колекцията ви:

  • Обединено: колекция с подобни предмети като фотографии, огледала или чинии
  • Еклектично: комбинация разнообразни артикули като картини и снимки заедно с други предмети (вижте снимката по-долу)

Може да ползвайте всякакви предмети, не само снимки и произведения на изкуство. Ето и няколко предложения:

  • Кошчета
  • Обложки на плочи
  • Тапети или шарен плат в рамка
  • Празни антикварни рамки
  • Разни форми и размери огледала

Как?

Трябва да аранжираме предметите в ред, както ще бъдат окачени на стената. Това може да се прави на самата стена или на пода.

  • На стената. Очертайте формата на всеки предмет върху лист хартия и я изрежете. Поставете формите на стената с тиксо и ги размествайте, докато не намерите реда, който да ви харесва.
  • На пода. Подредете предметите на пода в пространство, което сте очертали предварително с тиксо по размерите на стената. След като сте се спртяли на подредбата, която ви харесва, снимайте от горе и отбележете разстоянията между предметите. Закачете предметите един по един на стената, оставяйки същите разстояния между тях, както на снимката.

Най-хубавото нещо за този проект е, че има много различни начини, как да превърнете идея в реалност. Използвайте креативността си, за да създадете модерен и привлекателен облик на личния ви стил.

Източник: www.freshome.com