Как да състарим дървените си мебели в 7 лесни стъпки


Ако обичате мебели с патина и история, не е нужно да търсите по битаци или разпродажби. Всъщност дори не е нужно да излизате от дома си или да ровите онлайн.

Лесно и бързо можете да състарите съществуващото си обзавеждане така, че то да се предава от поколение на поколение. Всичко, от което се нуждаете е малко боя, шкурка и поне един свободен следобед.

Защо да чакате 50 години, за да придобият мебелите ви износен античен вид? Ето как да придадете на тези дървени мебели нов характер и патина.

 Какви материали и инструменти ще са ви необходими: шкурка, шлайф машина, бои, четки или мечета за боядисване, прозрачен полиуретан, свещ, стоманена вълна (тел за миене) и парцали.

 

6-те стъпки как да състарим дървените си мебели:

 

1. Подгответе материала за обработка

Започнете с почистване на повърхностите им. Махнете всички метални части или дръжки от дървените части и ги пазете на сигурно.

2. Изшкурете и почистете повърхностите

Минете с шкурка дървената повърхност. Ако мебелите са недовършени, можете и леко да шлайфате с машина. Дървените повърхности, които преди това са били боядисани или обработени с полиуретан, се нуждаят от по-щателно шкурене,. Можете също така да заоблите  всички ръбове или ъгли, които изглеждат твърде остри. Когато приключите с шлайфането, избършете с парцал или кърпа, за да премахнете праха и мръсотията.

3. Оцветете дървото

Ако искате дървените повърхности да изглежда така, както са били боядисани преди, купете два цвята боя, така че основният цвят да се показва изпод участъците където горният слой е започнал да се люпи. Ако пък искате пък да има участъци, изпод които да се вижда чистото дърво, използвайте само един цвят боя. Боядисайте всички дървени повърхности, като нанесете втори слой, ако е необходимо. Оставете боята да изсъхне напълно.

4. Нанесете восък и горен слой боя

Ако искате долният слой боя да се показва в различни участъци, просто ги намажете с парче свещ, включително петната по краищата и ъглите. Вторият слой боя няма да хване заради восъка, което го прави лесен за отстраняване. Оцветете всички дървени повърхности, включително восъчните зони, с втория цвят.

5. Състарете дървото с шкурка и стоманена вълна (тел за миене)

След като дървото изсъхне напълно, започнете да премахвате част от боята и да наранявате дървото със стоманената вълна и шкурката. Ако сте боядисали в два слоя, използвайте стоманената вълна за восъчните участъци и така ще разкриете основния долен цвят. Можете да използвате и шкурка, за да добавите допълнителни щети, за по-голям ефект.

За повърхности само с един цвят използвайте стоманената вълна и шкурката, за да премахнете боята и отдолу да се покаже десена на самото дърво. Накрая отново избършете праха или треските с парцал или кърпа, преди да нанесете защитното покритие.

6. Нанесете петна ​​

Ако искате да придадете на дървото още по-античен вид, можете да нанесете ​​върху него петна. Нанесете един слой от петното и след това използвайте парцал, за да избършете излишното. Използвайте прави движения, а не триене в кръг. Оставете петната да изсъхнат.

7. Защитете готовите повърхности с полиуретан

Нанесете прозрачен полиуретан, за да запечатате дървените повърхности и да защитите цвета или цветовете. След като защитното покритие изсъхне напълно, монтирайте отново всички метални части и дръжки.