Виж 1към1

Кръстова гора – магнетичното място, сгушено в Родопите

Прочети още

Как да си построим барбекю

Барбекюто е прекрасно място за готвене на най-вкусните неща. Ако сте решили, че ви се хапват крехки пържолки на въглища или картофки на жар, тогава е време да си направите едно барбекю. По магазините има голям избор от лесни за пренасяне скари, но удоволствието ще е още по-голямо, ако сами си го направите.

Плюс това тухленото барбекю има и ред други предимства – не може да се обърне, по-издръжливо е, лесно е да се направи и винаги ще е там, по всяко време на годината.

fix1003_1d.jpg.rend.hgtvcom.616.462

Най-напред трябва да излеете малка бетонна площадка, която да служи като основа. Използвайте метални скари, за да се ориентирате за големината на барбекюто и неговото положение върху бетонната основа. Ако желаете стените на барбекюто да са по-дебели от една тухла, ще е добре да го предвидите.

Най-напред трябва да изкопаете дупка в земята като предварително измерите нейната дълбочина. Подравнете земята на дъното на дупката и я натъпчете хубаво. Сложете тънък слой чакъл, след което отново изравнете. Забъркайте цимента според указанията на опаковката, като имате предвид, че той се сгъстява и изсъхва бързо. Започнете да пълните дупката като нанасяте цимента върху чакъла, докато не изравните дупката с нивото на останала земя. Шпакловайте и изравнете повърхността на цимента. Оставете цимента да стегне между 24 и 48 часа.

fix1003_1e.jpg.rend.hgtvcom.616.462

Наредете първия ред тухли, без да ги замазвате, за да маркирате добре мястото. Разположете тухлите от край до край по повърхността на излятата плоча, като оставите по 1-2 см между всяка тухла, което ще е простраството за замазка. Убедете се, че тухлите формират перфектен квадрат в ъглите на плочата. Отбележете си очертанията на тухлите като ръководство за полагането на останалите тухли.

fix1003_1h.jpg.rend.hgtvcom.616.462

Пригответе замазката според упътването на производителя. Измажете щедър слой замазка по очертанията, които направихте по-рано. Сложете първата тухла като я натиснете внимателно в сместа. Сложете слой замазка в единия край на следващата тухла, преди да я положите до предната, а след като я наместите – натиснете внимателно в основата. Докато работите отстранявайте ненужната замазка преди да е изсъхнала. Продължете да работите по този начин, докато не положите първия ред тухли по цялата дължина и ширина на барбекюто. Проверете допълнително дали тухлите очертават правилната форма, след което започнете да строите вертикално нагоре. Намествайте тухлите като ги потупвате с дръжката на шпаклата.

fix1003_1l.jpg.rend.hgtvcom.616.462

Този и следващите редове тухли, ще бъдат построени само от външната страна като ще бъдат издигнати стени. Предната част трябва да остане отворена за достъп до дървените въглища, пепелта и скарите. Сложете смес въру предния ред тухли. Сложете първата тухла като я натиснете внимателно в сместа и се уверете, че не се клатушка по съединяващите места. Може да се наложи да срежете някои тухли с длето или с флекс, за да се напаснат по-добре. Продължете да полагате тухли докато не завършите този и следващия ред.

fix1003_1m.jpg.rend.hgtvcom.616.462

Първия и следващите редове ги полагайте като обръщате някои от тухлите, така че да стърчат навътре в барбекюто. Това ще са местата, където ще сложите скарите. Сложете по няколко обърнати тухли на различна височина, така че да имате разнообразие при възможностите за готвене, или да можете да слагате по няколко скари едновременно. Продължете да полагате тухли по този начин, докато не достигнете желаната от вас височина. Подсигурете се, че последният ред тухли е положен стабилно.

fix1003_1r.jpg.rend.hgtvcom.616.462

След като положите последния ред тухли и преди сместа да е изсъхнала, изравнете свръзките с шпакла, за да създадете вдлъбнатина в сместа. След като циментът е почти изсъхнал, използвайте твърда четка, за да отстраните останалите парченца хоросан.

Ето и някои допълнителни идеи за барбекю, ако сте сръчни майстори 🙂

brick-barbecue-tips-11

brick-barbecue-tips-1

brick-barbecue-tips-2

brick-barbecue-tips-2-2

brick-barbecue-tips-2-3

brick-barbecue-tips-3

brick-barbecue-tips-4

brick-barbecue-tips-5

brick-barbecue-tips-6

brick-barbecue-tips-7

brick-barbecue-tips-8

brick-barbecue-tips-9

diy landmann

 

brick-barbecue-tips-10

brick-barbecue-tips-10-1

brick-barbecue-tips-10-2