Виж 1към1

Ефирна кула с 99 плаващи острова е новата атракция в Южен Китай

Прочети още

Как да си построите екологична и евтина къщичка

Както е с всичко на този свят, строителството има своите тенденции. Конопът беше голям хит и сега изглежда е време за еъркрийт или „въздушен“ бетон. Оказва се, че този вид бетон е смес от въздушни мехурчета и цимент, която е наистина евтина за направа, но е водоустойчива, огнеустойчива и е много лесна за нанасяне.

SteveAreen

SteveAreen

SteveAreen

Ключът към получаването на въздушен бетон е в пянообразуващия агент, който суспендира малки въздушни мехурчета в циментовата смес, както и непрекъснат генератор на пяна. Добрата новина за всички екологични хора е, че пянообразуващият агент може да бъде нещо толкова просто и като напълно нормален почистващ препарат за съдове.

 

SteveAreen

SteveAreen

Подобно на обикновения бетон, и този вид бетон има добра якост на натиск, но може да се ползва и като изолация. Ниската му цена е може би най-привлекателна за „направи си сам“ хората, тъй като може да ви помогне да спестите много в строителството, поддръжката и освен това, помага да ви е хладно през лятото и топло през зимата.

SteveAreen

SteveAreen

Но качеството, за което се обръща най-много внимание на този бетон е екологичният фактор. Той придоби международно признание като екологичен строителен материал поради ефективното използване на ресурси. 

Освен това материалът лесно се прилага при създаването на елегантни форми, които са от решаващо значение за изграждането на куполни домове. Трябва да признаете, че самият изглед на куполен дом по някакъв начин оправя настроението ни. Всички тези изящни арки, кръгли прозорци и овални врати просто ви карат да се чувствате сякаш живеете в приказка или сякаш изведнъж сте се събудили като хобит в някоя от книгите на Толкин.

SteveAreen

SteveAreen

Запален пътешественик, фотограф и музикант Стив Ейрийн успява да построи дома си за едва 9000 долара. „През 2011 г. имах прекрасна среща с моя приятел Хаджар Гибран. Той ме вдъхновява с творческите си идеи от години. Този път той изграждаше куполи в центъра си за отдих в североизточен Тайланд. Той и съпругата му ми предложиха място във фермата им за манго, за да си построя собствен купол. С ръководството и дизайнерските идеи на Хаджар, заедно с моите умения и уменията на зидаря, аз си спретнах куполна къщичка и рисувах в продължение на шест седмици. „

SteveAreen

SteveAreen

„Цената за основната структура беше под 6000 долара. Отне още няколко седмици, за да добавя детайлите като врати, паравани, езерце, конструкция на горния етаж, каменна зидария и озеленяване. Всичко това, включително обзавеждане и водопровод до кладенеца, беше под $ 3000 … Довеждайки общите ми разходи до около 9 000 долара.“, каза той.

SteveAreen

Източник: BoredPanda.com, SteveAreen