Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Как да управляваме личните си финанси?

финанси
Ново проучване показва, че 53% от Z-поколението вярват, че малките ежедневни покупки имат дългосрочен ефект върху финансовата им сигурност, 52% от милениалите са на същото мнение

Няма един правилен начин да управлявате финансите си, особено след като финансовите възможности и цели на всеки са различни. Въпреки това много хора намират за полезно да черпят вдъхновение за управление на парите си от съвети, които са станали популярни през годините. Сред тях например е този за намаляване на разходите за неща, които не използвате, и пренасочване на тези пари към нещата, които наистина обичате. Т.е. добре е да харчите пари за прости удоволствия, които ви носят радост, но и да не забравяте да се отървете от членството си във фитнеса например, в който никога не стъпвате.

Същевременно скорошен доклад, базиран на проучването за планиране и напредък на Northwestern Mutual за 2022 г., установи, че 53% от анкетираното поколение Z смятат, че правенето на малки ежедневни покупки ще има дългосрочно въздействие върху техните финанси. Според проучването милениалите са почти наравно със Z-поколението, като 52% от тях споделят същото мнение.

Много от паричните движения, които правим днес, могат да повлияят на финансовото бъдеще, което искаме да имаме.

Тази идея звучи добре, но може да се разглежда и като „нож с две остриета“. От една страна се чувстваме вълнуващо да мислим, че пред нас е по-светло финансово бъдеще. От друга страна, реалностите на нарастващите разходи за живот, високите суми на дългове по студентски заеми и други фактори допринасят за широко разпространеното безпокойство, че хората в момента не са в състояние да направят достатъчно положителни парични движения, за да ги доближат до финансовите си цели.

Как можем да успокоим страховете за нашето финансово бъдеще?

Ако се тревожите за това какво ви крие бъдещето във финансово отношение, един от най-добрите начини да се почувствате малко по-подготвени е да поддържате финансовите си основи покрити по всяко време. Това включва наличието на фонд за спешни случаи и продължаване на изплащането на всеки дълг.

Заделете средства за „фонд за спешни случаи“.

Наличието на такъв фонд може да помогне за компенсиране на всички неочаквани разходи, които иначе биха могли да застрашат цялостното ви финансово състояние. Например, можете да използвате парите, за да замените повредена автомобилна част или да платите за медицинска процедура в последния момент. Средствата за спешни случаи също могат да ви помогнат да „свържете двата края“ в случай, че бъдете съкратени от работа с кратко или никакво предизвестие.

Поддържането на вашия спешен фонд във високодоходна спестовна сметка също може да помогне на баланса ви да расте малко по-бързо, тъй като ще ви се изплаща лихва на месечна база само за поддържане на баланс. Дори да внасяте само по няколко лева на седмица във фонда ще е по-добре от нищо. Ако настроите автоматични седмични преводи от вашата разплащателна сметка към вашата спестовна сметка за спешни случаи, практически можете да изградите своя фонд, без дори да мислите за това.

снимки: freepik.com
Изплатете дълга

Въпреки че може да използвате дълг, за да придобиете актив или възможност, като например теглене на ипотека за къща или кредитна карта, за да финансирате преместване в нов град, плащането на баланса ви може да ви помогне да се почувствате малко по-добре финансово.

Изплащането на дълг също позволява и малко повече гъвкавост в лицето на трудни обстоятелства. Например, ако лимитът на вашата кредитна карта е 2000 лева и имате баланс от 1800 лева, ще ви останат само 200 лева, за да покриете разходите за неочакван ремонт на кола или теч на покрива, ако нямате спешен фонд, от който да теглите.

Методите за „снежната топка“ или „лавина“ – коя стратегия да използвате при изплащането на дълга?

Много хора избират да изплатят дълг, като използват метода на снежната топка на дълга или метода на лавината. Този на снежната топка включва първо елиминиране на най-малкото салдо по дълга, като същевременно плащате само минимума по другите си дългове. По този начин, виждайки как по-малките салда изчезват, вие се чувствате мотивирани, докато си проправяте път до най-големия баланс.

Методът на лавината на дълга от включва първо елиминиране на вашия дълг с най-висока лихва, като същевременно правите минимални плащания по другите, и преминаване към дълга с най-ниския лихвен процент. Този метод помага да спестите най-много от лихви.

заплата доход

Инвестирайте

Само съхраняването на парите ви в традиционна спестовна сметка означава, че парите ви губят стойност всяка година заради инфлацията. Инвестирането на тези пари вместо това може да им помогне да растат с течение на времето, дори когато не внасяте допълнителни средства в баланса си – в зависимост от активите, в които решите да инвестирате, това може също да изпревари инфлацията.

Разбира се, това не означава, че трябва да инвестирате само парите си – запазването на част от тях инвестирани и част от тях в достъпна спестовна сметка ще ви помогне да избегнете необходимостта да се потопите в инвестициите си, за да платите големи разходи. Ако вече сте пенсиониран, наличието на парични резерви за финансиране на разходите ви за живот по време на икономически спад може да даде на вашите инвестиции малко време да се възстановят, преди да се оттеглите от тях.

Ако сте притеснени от това, че нямате много свободни средства от бюджета си за инвестиране в момента, може да обмислите варианти за заделяне на наистина малки суми пари. До момента, в който не почувствате по-голяма финансова сигурност, съветват от CBNC.

разходи 20.04.2022

2/3 от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи

Повече от 2/3 от българите твърдят, че изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи. С известни затруднения са 37.1% от […]

Прочети още
най-добрите градове 06.04.2022

Топ 30 на най-добрите градове за живеене в света през 2022 г.

Класацията избира най-добрите градове за живеене в света на базата на осем показателя, включително и реакцията им към пандемията. Global […]

Прочети още