Как хората от миналото са си представяли домовете в бъдещето


Бъдещето винаги е очаровало човечеството. Ако мислим за бъдещето сега, някои от нас си представят роботи и дронове, други ще си представят пост-апокалиптичен свят. Един от въпросите, зададен от Angies List, е как хората през 50-те години на миналия век си представят бъдещето. Хората живели през тези години са си представяли, че досега ще имаме някои доста интересни изобретения. Вероятно обаче през 2020 г. няма много домакини, които да мият диваните си с маркуч, а роботите все още не могат да ни гримират.

Много интериорни дизайни изглеждат футуристично. Вдъхновяващите изображения са взети от филмите „Обратно в бъдещето“ или от хора от миналото, като италианския индустриален дизайнер Джо Чезаре Коломбо или американския автор на научна фантастика и астрофизик Грегъри Бенфорд. Какво мислите за тези идеи? Ако имате идеи за бъдещето, което ни очаква, споделете ги с нас в коментарите!

Хол на бъдещето (1950 г.)

Angie’s List

Popular Mechanics

Кое е най-страхотното технологично развитие, което можете да си представите, че ще намерите в нашите бъдещи дневни? За автора на статия от февруари 1950 г. в „Популярна механика“ отговорът е: водоустойчивост.“

 

Кухня (1960 г.)

Angie’s List

Angie’s List

Popular Mechanics

„Домакините миещи хола с маркуч могат да спестят миенето на съдове като използват пластмасови чинии за еднократна употреба, които просто се стопяват в гореща вода, според статия на Kaempffert. Но една компания за домашни уреди се осмелява да мисли малко по-напредничаво: миене на съдове с ултразвукови вълни!“

Спалня на бъдещето (1960 г.)

Angie’s List

Angie’s List

Joe Cesare Colombo

Джо Коломбо е бил дизайнер-визионер, който вярва в течни и приспособими системи за живот. Неговият проект от 1969 г. „Футуристичен хабитат“ представя дом с отворен план, състоящ се от пространство за свободното време „ЦЖивот в центъра“, климатизиран „Бокс“ и тази „Нощна клетка“. Спалната зона на Night Cell включва спален пашкул, както и баня и гардероби. Р

Стая за игра (1960 г.)

Angie’s List

Angie’s List

Paul Alexander

Илюстрацията на Пол Александър за футуристична игрална стая изглежда е създадена, за да насърчи геймърите да вдигнат поглед от екраните си и да се насладят както на природата, така и на технологиите около тях. Излежавайте се в басейн, докато играете пинбол , или се опънете с приятел на дивана във формата на чиния, за да се се позабавлявате на мултимедийната станция.

Баня на бъдещето (1980 г.)

Angie’s List

Angie’s List

Universal Pictures

През 80-те години Тим Флатери и Едуард Ейт били назначени да визуализират 2015 г. за създателите на „Завръщане на бъдещето II“. „Бяхме силно мотивирани да го направим така, че да не изглеждаме като глупаци след 25 години“, споделя Ейт. Техният неизползван дизайн на баня предвижда интелигентен дом със свързан към стената „компютъризиран семеен център за диагностика и медицинско лечение“.

Съблекалня (1900 г.)

Angie’s List

Angie’s List

Jean-Marc Côté

Най-старата визия в колекцията на Angie’s List е идея от 1900 г. за 2000 г. „Мадам в нейната тоалетна“ е стиймпънк визия за съблекалня, пълна със загадъчни лостове и роботизирани инструменти, които са практични и естетични. Оригиналът показва дама в компанията на роботи-гребени и други странни устройства. Самото устройство за управление представлява  бюро с бутони, светлини и циферблати. За да бъде актуализирана идеята (концептуално, ако не и технологично), е добавен плейър с мролкови ленти, който чете запис с предварително изготвен външен вида, съблекалнята ще ви направи да изглеждате така, както трябва да е поз апис.