Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Как имение на Пабло Ескобар се превърна в луксозен хотел, пълен с изкуство

Пабло Ескобар е едно от онези имена в историята, които предизвикват множество смесени чувства. „Професионалните“ им биографии категорично ги заклеймяват като лоши, а „личните“ им такива често стават причина да се запитаме кога всъщност човек прекрачва границата на доброто, при това с най-добри намерения.

Ако сте гледали „Да обичаш Пабло“ например, в който Хавиер Бардем и Пенелопе Круз брилянтно пресъздадоха вълнуващата история и бурната любовна афера между прочутия колумбийски наркобарон Пабло Ескобар и амбициозната ТВ водеща Вирхиния Валехо, то лесно ще се съгласите с нас. Ако пък не сте го гледали, препоръчваме да го направите, макар лентата да е от 2017 г. Не филмите са темата тук обаче, а луксът. И по-точно – един от най-красивите и луксозни хотели в Мексико, разположен върху огромен парцел земя на Ривиера Мая – Casa Malca.

Легенда разказва, че впечатляващият имот някога е принадлежал именно на международния наркобарон Пабло Ескобар, който го е използва за срещи с мексиканските наркотрафиканти.

Ако се разходите по улиците в района на хотела например, то мнозина ще се спрат при вас, за да ви уверят, че къщата все още е част от наследството на потомците на Ескобар. Дали е така, няма как да потвърдим. Още повече, че според официалната информация в наши дни Casa Malca е собственост на колумбийския търговец на изкуство Лио Малка.

Няма как да ни убегне фактът обаче, че имението е било изоставено и сякаш преоткрито открито едва през 2003 г. – десетилетие след смъртта на Пабло Ескобар. А като първи официален купувач след това, през 2012 г. е закупено от колумбийския бизнесмен. Той инвестира две години и солидна сума финансови средства, за да реставрира имота като запази максимално оригиналните аспекти на конструкцията, за да го превърне в място за туристи и любители на изкуство. Откриването му е през 2014 г.

Лио е запазил буколичния чар на мястото, но е добавил доста произведения на изкуството, подписани от известни художници. Сред тях са Джеф Кунс, Баския, Кийт Харинг и рядка скулптура на художника KAWS, разказват местните. А от публикации в местни лайфстайл издания научаваме, че в хотела са отсядали и доста световни звезди. Сред тях са актрисата Кара Делевин и моделът Ел Макферсън.

Произведения на изкуството са разпръснати във вътрешните и външните помещения, сред персийски килими, картини, скулптури, книги и мебели.

Едно от първите дизайнерски решения, които правят впечатление при посещение на хотела е централният вход. Изграден е от стволове на дървета и декориран с масивен полилей. От двете страни е ограден с люлки, висящи от гредите, непосредствено до белите завеси, изработени от ретро сватбени рокли.

Съвсем не е изненада, че хотелът е предпочитано място за сватби на много влюбени двойки. 😉

Много очарование и солидна доза лукс, скрити сред палмите на Ривиерата…

Всички снимки: Casa Malka (www.casamalka.com)
Приоритетите се променят…

Някога помещения, които са били с подсилени стени, за да са устойчиви на стрелба, наред с тунел за скривалище и бягство при нужда на Пабло Ескобар и хората му, сега помещават зони за релакс и медитация.

31.03.2022

Първият хотел по дизайн на Патриция Уркиола в Холандия

Една от най-бляскавите представителки на съвременния дизайн – Патриция Уркиола, наскоро завърши впечатляващата трансформация на хотел Haworth в град Холандия, […]

Прочети още
хотели 15.07.2022

Топ 5 на най-скъпите хотели в света

В сезона на ваканциите често разглеждаме разнообразни предложения за почивки и екзотични дестинации. Разглеждайки кое от кое по-изкушаващи предложения, решихме […]

Прочети още