Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Как продължаващата активност на логистичния пазар се отразява на наемите?

Поредно тримесечие на висока активност бележи пазарът на логистични площи в София и осезаем спад на общия им обем, става ясно от анализа на консултантската компания Cushman&Wakefield Forton. Това респективно води и до лек ръст на наемните нива.

В първокласни индустриални бази в Софиянаемните нива стигат до 4.4 евро/кв. м за средно големи обекти при 4 евро/кв. м към края на 2021 г. Сред причините, освен активното търсене на пазара, са и нарастващите оперативни разходи. Модерните складови площи над 10 000 кв. м се отдават на цена от 4 евро/кв. м. А доходността при сделки в най-високия сегмент от пазара се запазва стабилна на нива от 7.5% с тенденция тази стойност да се задържи и през следващите тримесечия. 

През първите три месеца основен двигател на пазара са разрастванията на търговците на дребно, логистичните и дистрибуторските компании. В района на София са наети общо 34 204 кв. м, същевременно езавършен само един обект – логистичен център на DHL в района на летището с площ от 5 000 кв. м. Съответно слабият ръст на предлагането в комбинация с устойчивото търсене от страна на наемателите са довели и до спад на свободните площи.

Отчита се и осезаемо понижение в дела на незаетите площи в индустриалния сегмент, посочват от компанията. При 4.1% към края на 2021 година, в началото на 2021-ва този процент намалява двойно и стига до 2%.

„През изминалата година пазарът на индустриални имоти получи силен тласък, отчасти заради засиленото търсене на площи за складиране покрай пандемията и ръста на онлайн търговията. Това стимулира много предприемачи да инвестират в строителството на логистични проекти под наем и доведе до временно увеличение на незаетите площи, докато новото предлагане бъде усвоено от пазара“. Това коментира Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman&Wakefield Forton.

Какво търси бизнесът?

Повечето запитвания за наем са за средни по размер логистични площи. Предимно в районите на Околовръстен път или в новоизграждащите се индустриални зони в Елин Пелин и Божурище. В рамките на града се търсят по-малки площи до 1000-2000 кв.м, за обслужване на вътрешно градска дистрибуция.

визуализация: Freepik; заглавна снимка: Cushman&Wakefield Forton

Строителството на производствени и логистични площи продължава.

Към началото на годината общо 423 000 кв. м складови, производствени и логистични площи са в строеж в София и близките индустриални зони. Около 40% от тези имоти са спекулативни проекти, т.е. планирани за отдаване под наем. По-голямата част от изграждащите се площи са разширения на собствени производствени и складови бази.

Наемните нива в първокласни индустриални бази в София отбелязват лек ръст до 4.4 евро/кв. м за средно големи обекти при 4 евро/кв. м към края на 2021 г. Причината са нарастващите оперативни разходи и активното търсене на пазара, посочват още от компанията.

Модерните складови площи над 10 000 кв. м се отдават на цена от 4 евро/кв. м. Доходността при сделки в най-високия сегмент от пазара остана стабилна на нива от 7.5%. Тенденцията е тази стойност да се запази през следващите тримесечия. 

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
имоти 27.01.2022

Симеон Митев: Увеличението на цените на индустриалните имоти е много по-плавно спрямо тези на жилищата

Възможно ли е през 2022 г. да говорим за стабилизиране на пазара на недвижими имоти и по-конкретно – на този […]

Прочети още
служители 29.04.2022

След пандемията все повече служители в София се завръщат в офисите

С отпадането на противоепидемичните мерки служители на все повече организации в София поетапно се завръщат във физическите си офиси. Това […]

Прочети още