Виж 1към1

„Дървото на здравето“ – една история за добротворство от Бургас

Прочети още

Как се е променил интериорният дизайн през последните 600 години (снимки)

Интериорният дизайн, както и архитектурата, е много древна форма на изкуство и най-вероятно е  възникнал в древния Египет преди да еволюира през вековете до днешните тенденции. Проектантите от HomeAdvisor са създали илюстрирана времева линия, която показва как еволюира интериорният дизайн през последните 600 години.

homeadvisor.com

Ренесанс (1400-1600)

“Изкуството и културата се възраждали с разпространението на френския Ренесанс в Европа. Архитектите, вдъхновени от новото усещане за свобода, преоткрили отново уменията си за фини детайли. Арабските и азиатските влияния дават нов живот на декоративните изкуства, а вниманието към симетрията и геометрията внася ново усещане за хармония в европейските интериори. В нашия хол от Ренесанса има бюфет във форма на палата и турски килим от 14 век. И двете неща са били известни в интериорния дизайн по време на Ренесанса в Европа.”

homeadvisor.com

Барок (1590-1725)

“Турските килими изпадат от модата, тъй като по-богатата и сложна архитектура идва със съответните аксесоари. Католическата църква е била първата институция, която развива това ново усещане за изобилие, за да впечатли необразованото население с богатството и властта си. Дори рамките на картините изглеждали сякаш капят от злато. Под позлатения лак дървените конструкции на мебелите често били направени от тропическо дърво. Други екзотични материали като слонова кост и мрамор са били използвани често, а цветните схеми били драматични и сетивни.”

homeadvisor.com

Неокласически (1780-1880)

“Откриването на руините в Помпей довело до нови разбирания за римската и гръцката архитектура. Това вдъхновило движението за изисканите и вечни принципи на дизайн, освободени от надутостта и новостите на бароковия период. Цветовете са били омекотени и недраматични. Забележете как умерената палитра подчертава стоическото усещане за форма.”

homeadvisor.com

Изкуства и занаяти (1860-1910)

“Това движение е възникнало в Англия като реакция срещу механизацията на творчеството и икономическите несправедливости на индустриалната епоха. Макар че, това не е толкова стил, колкото подход, интериорите от този период са притежавали обща простота, качествени материали и връзка с природата. Както виждаме в снимката, акцентите върху дървото, месинга и майсторство на изработката придават текстурирана тъмна и земна палитра на интериора.”

homeadvisor.com

Ар Нуво (1890-1920)

“Ар Нуво е било “ново изкуство” за новият век. Интериорните дизайнери са смесвали ръчни с индустриални техники, което се е оказало скъп процес. Мебелите и аксесоарите са били екстравагантни и модерни, показващи влиянието на японско изкуство, което европейските художници видели за първи път в края на 19 век.”

homeadvisor.com

Ар Деко (1920-1960)

“Ар Деко е било бляскаво празненство. Интериорните дизайнери са били вдъхновени от геометрията и движението на машинната епоха, материалите и символите от древните култури и прераждането на природата. А и не са се страхували да ги използват всички заедно. Голямото разнообразие на материали създавало усещането за разкош: лакирано дърво, витражи, неръждаема стомана, алуминий, скъпоценни камъни, кожа, ярки цветове и поразителни контрасти внушавали сила и самоувереност.”

homeadvisor.com

Модернизъм (1880-1940)

“Модернизмът, както при изкуствата и занаятите не е толкова стил, колкото философия. Швейцарският архитект и дизайнер Льо Корбюзие е казал, “Къщата е машина за живеене”. Модернистичният дом е бил проектиран да е удобен, функционален и достъпен. Тези “ограничения”’ са вдъхновили първото поколение професионални интериорни дизайнери и често се вижда връзката между интериора и индустрията на 20 век.”

homeadvisor.com

Баухаус (1919-1934)

“Дизайнът на Баухаус е радикална подкатегория на модернизма с по-голям акцент върху човешкия дух и майсторлъка. Както при модернизма, формата следва функцията. На пример основата структура на мебелите не е била скрита , за да ги направят по-красиви.”

homeadvisor.com

Средата на века (1930-днес)

“Това движение възниква като по-спокоен, по-достъпен вариант на модернизма с повече естествени елементи. Интериорните дизайнери са използвали рустични елементи и по-свободни цветни схеми. Мебелите изработени от материали като ратан, бамбук и ракита са както естествени, така и модерни в всекидневната. Абажурът и стоящата лампа на нашата снимка взаимстват формалните елементи от модернизма и Баухаус, но притежават закачливия външен вид на градинарски инструменти.”

homeadvisor.com

Постмодернизъм (1978-днес)

“Постмодерният дизайн показва влияния от различни художници на сюрреализма. През 1980-те години дизайнерите са отхвърлили правилата на модернизма и са започнали новия подход към интериорния дизайн с чувство за хумор и смелата увереност, която свързваме с това десетилетие. В постмодерния хол мебелите и предметите са тема за разговор защото всеки от тях прилича на нещо друго или има визуална шега.”