Виж 1към1

Цветни нюанси на BUILDINSGTYLE 2023: с Recolorezzo и CoDesign

Прочети още

Как се приготвят за Коледа българите от Банат?

Много българи от Банат сами правят украсата за Коледа, а творенията, които излизат от ръцете им, са повече от вълшебни.

Катя Ангелова и 12-годишния й син Алекс например правят сувенири от няколко години. „Идеята възникна, когато Алекс трябваше да подготви подаръци за двете си лели – едната от Италия, другата от Стар Бешенов“, разказва Катя пред Николета Чокан в предаването „Животът на българите“ по румънската телевизия TVR3.

Материалите за ръчно изработените красоти също си набавят сами. Където и да отидат на почивка – на море, на планина, по света, Катя и синът й събират камъчета, ядки, пера, шишарки. С тях правят елхи, свещници, играчки. „За две седмици украсихме две маси. Добре, че Алекс беше във ваканция. Понякога работехме до полунощ“, споделя Катя.

12-годишната Карла, майка й Клара и баба й – Мария Лазаров пък изработват свещници с дървени клонки. Материалите купуват от интернат. През първата неделя на декември палят свещ за надежда, втората е за обич и любов в семейството, третата – за радост, четвъртата – за Коледа.

„За мен това е най-хубавото време от годината“, споделя пред камерата Газела Бобоичов, от Стар Бешенов.

Газела представя как изглежда празничната трапеза в Банат и споделя за интересни обичаи, свързани с Коледа.

„Всяка сутрин ходим на служба, когато започне Адвента. За първата служба варим царевица със захар. Това си е традиция по време на Коледния пост. Като деца още повече ни харесваше, защото нямаше толкова сладки неща“, разказва Газела.

Друг интересен обичай е посветен на Света Лучия и започва на 13 декември:

„Ние, земеделците, правим календар. Всеки ден си записваме дали е облачно, дали вали. И така знаем какво ще е времето през януари, а и през следващата година. Ако сте весели на 13 декември, ще сте щастливи и през януари, ако на 14 декември сте тъжни, ще сте тъжни и през февруари и т.н.“, обяснява Газела.

Банат

Ябълки, орехи, чесън, сушени сливи, потопени в мед, слага тя на празничната трапеза за Коледа. И специален хляб с паричка. „Който я намери, ще бъде много щастлив и трябва да я занесе в църквата, за да бъде щастлива и успешна новата година“, допълва Газела.

Банат
Снимки и източник: БТА, TVR3 и TVR Timisoara.

Последвайте ни във Facebook – най-важното предстои!


Коледни идеи

50 идеи за коледни декорации от всичко и за всичко

Коледа е време за празнуване! Време, когато украсяваме домовете си, опаковаме подаръци и приготвяме празнични трапези. Коледа, дори и снежна, […]

Прочети още
миниатюри 25.04.2021

Изложба на архитектурни миниатюри от българин в Музея в Тараклия

В Музея на културното наследство в град Тараклия откриха изложба на архитектурни миниатюри, изработени от дърво, дело на бесарабския българин […]

Прочети още