Как ще променят Борисова градина


Без стрелбища, сергии, пазарски будки, хазартни игри, както и рекламни елементи и съоръжения в цялата Борисова градина. Чадъри, сенници и тенти се позволяват само в неутрални цветове – бежово, охра, бяло и зелено, в тонове, сливащи се с околната паркова среда. Това са част от правилата, записани в Подробния устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. Документът бе предоставен от направление „Архитектура и градоустройство“ на Столичната община на три районни администрации, на чиято територия е разположен паркът – „Средец“, „Лозенец“ и „Изгрев“, съобщава dnevnik. Вероятно през юни ще започне и общественото му обсъждане.

За ново строителство в очертанията на националния стадион „В. Левски“ и стадион „Българска армия“ се допуска само „модернизация чрез частично покриване на трибуните с леки подвижни козирки“. Не се разрешава изграждането на нови или разширяването на сегашните спортни игрища, внасянето на нови архитектурни обеми, както и промяна на параметрите на застрояване.

След горещи дискусии сред авторите на ПУП-а последният вариант за бъдещето на стадион „Юнак“ (зимната пързалка „Дружба“) предвижда той да се ремонтира, „като се възстанови оригиналният му облик“.

Затварянето преди две десетилетия на къпалня „Мария Луиза“ се приема от авторите на ПУП-а като вреден за обществеността акт. Затова се предвижда този обект да бъде обособен като самостоятелен и „с висока културна значимост, за който да се определи самостоятелна превантивна устройствена защита“.

На мястото на конната база и игрищата на „Спортна София“ се планира формирането на паркова композиция. Двата обекта ще се преместят на други места в парка. В зоната на автокъща „Капитолия“ се предвижда изграждането на подземен паркинг.

Край езерото „Ариана“, в частта му към Орлов мост, не се допускат никакви преместваеми съоръжения поради „негативното им въздействие върху цялостния комплекс“ е мотивът, залегнал в ПУП-а.

Гара „Пионер“ се превръща в спортен център, където най-вероятно ще се премести базата на „Спортна София“. Телевизионната кула трябва да предоставя възможност на столичани да гледат града и парка от високо, е записано в ПУП-а.

При метростанция „Стадион „Васил Левски“ планът предвижда прокопаването на пешеходен подлез под бул. „Драган Цанков“ към строителния техникум.

Кмета.bg