Как шведите създават зелени жилищни квартали


Базираният в Малмьо архитект Jonas Lindvall е избран от шведския крайбрежен град Истад, за да построи затворен жилищен комплекс. Планирано за квартал Trädgårdsstad, Brf Leanderklockan ще се състои от 18 дву- и триетажни апартамента, които ще използват съществуващата растителност от разсадник, който преди е бил разположен на мястото.

Развитието на Brf Leanderklockan ще включва 18 жилища в северната част на новия квартал. Като се има предвид, че мястото преди е било заето от разсадник, новото градско развитие ще включва съществуващата растителност, за да създаде пищна, природна атмосфера за жителите.

Комплексът ще се състои от три отделни блока като всеки от тях съдържа шест апартамента. Жилищата ще варират в размер от 79 кв.м. до 140кв.м. и ще имат отворени планове. Повечето от апартаментите ще се похвалят с гъвкаво дизайнерско оформление, което позволява лесното им преобразуване в жилищни / работни помещения или домове за многочленни семейства. Някои от по-големите единици ще разполагат с тавани с двойна височина с дървени подове, а повечето от тях също имат просторни частни тераси или вътрешни дворове, достъпни чрез плъзгащи се стъклени врати.

Въпреки че концепцията е доста минималистична и съвременна, новият комплекс ще разполага и с много зелено пространство. Като част от плана на местния съвет за създаване на „зелен квартал“ в района, голяма част от оригиналната растителност от бившия разсадник ще бъде запазена, включително висящи лозя, дървета и храсти, за да се създаде жизнена, зелена среда за бъдещето жителите.

Източник: Inhabitat.com

Снимки: Lindvall A & D