Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Как стандартен апартамент се сдоби с „къща на дърво“

къща на дърво

Treehouse е пример за това как всяко жилищно пространство може да се използва ефективно. Разположен в многоетажна сграда в Хонконг, апартаментът на Нелсън Чоу, главен архитект в NC Design & Architecture (NCDA), се превръща във функционално жилище на две нива, в което спалнята напомня къща на дърво, окачена над основното жилищно пространство.

Началото на проекта за реконструкцията на собственото си жилище Чоу поставя с въпроса „Какво действително искам от къщата си?“.

Разказва, че работи много, затова иска домът му да бъде нито повече, нито по-малко от място за релакс и ефективна почивка. А няколкото часа, които прекарва в дома си, да му осигуряват спокойствие и връзка с природата. Обмисляйки възможностите се съсредоточава върху основната характеристика, която би му предложила това – да си направи къща на дърво. А решението – да интегрира спалня на второ ниво в стандартната жилища площ.

Винаги съм харесвал идеята за къща на дърво. Има нещо толкова вълшебно в изкачването до нея…

Чрез интегриране на нови елементи Чоу и екипът му създават уникално, игриво усещане за пространство, добавяйки уютна къща на дърво.

Трансформацията

Апартаментът с площ от 100 кв. м и височина на таваните от 3 м първоначално има традиционно оформление, в което спалнята, кухнята, трапезарията и всекидневната са разположени на едно ниво.
Воден от концепцията си за къща на дърво обаче, архитектът добавя уютна таванска спалня с дървена конструкция. По този начин разширява и пространство за основните жилищните зони на първото ниво. А спалнята, визуално неоткриваема при влизане в апартамента, се превръща в истинско лично убежище.

Съществуващите вътрепни стени на апартамента са премахнати, за да се изгради новото първо ниво с отворен план. Тук се намират всекидневната, трапезарията и кухнята.

Спалня или къща на дърво – въпрос на гледна точка

Много елегантно, по ненатрапчива в интериора вертикална стълба се стига до новата, сякаш издигната във въздуха, спалня. Разбира се, височината й не позволява да стоиш изправен през цялото време, но пък позволява спокойно да четеш седнал в леглото или да се любуваш на гледките навън през прозореца, уточняват архитектите.

С площ от около 12 кв. м спалнята е облечена в естествен бор, с което се подсилва усещането, че се намираш в самостоятелна къща на дърво, която се носи над основното пространство на апартамента.

За архитекта изживяването тук е „дървесно и фантастично“ – интимно, затворено пространство, което внушава детско усещане за чудо и безопасност.

Дизайнът

По отношение на интериорния дизайн архитектът решава да се измъкне от стереотипа на скандинавския дизайн, който новодобавената дървена конструкция предлага. Залага на жива цветова схема, която си пасва отлично както с интериора, така и с екстериора.

Тъмносините стени рамкират добре дизайна и осигуряват нежен контраст спрямо „пристройката“, която изпълнява и функцията на дървен таван за първото ниво.

Външната стена на таванската спалня пък е решена с дървена решетка, която наподобява акцентна стена и по никакъв начин не издава какво се крие зад нея.

Едновременно ярък и топъл, естествените нюанси на дървото в комбинация с наситеното синьо и кухнята в златисто придават допълнителна дълбочина на пространството.

къща на дърво
Снимки и информация: NC Design & Architecture /ncda.biz/
къща на дърво

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!

02.07.2021

Направи си сам: Къща на дърво, но преносима! :)

Когато става дума за къща на дърво, кое е първото нещо, което ви идва на ум? Може би… дървена конструкция, […]

Прочети още
16.05.2020

Виждали ли сте луксозна къща на дърво?

Ако Тоскана не ви се вижда като достатъчно привлекателно място за почивка, сега си представете луксозна дървесна къща по средата […]

Прочети още