Как тютюнът се използва за борба с COVID-19


Може ли тютюнът да помогне в борбата срещу коронавируса? Докато изследователи по целия свят се надпреварват да разработят ваксина срещу COVID19, програмата Futuris на Euronews разказва, как учените в Испания използват молекулярно земеделие, за да помогнат за изграждането на ваксини и антитела.

В Института по молекулярна и клетъчна биология във Валенсия екип от топ учени се опитват да използват силата на природата. Използвайки най-новите техники за култивиране и секвениране на генома на Nicotiana Benthamiana, близък роднина на тютюневото растение, изследователите, участващи във финансирания от ЕС проект Newcotiana, казват, че са в състояние да произвеждат специално създадени молекули за борба с болестта.

Много лекарства, които използваме днес, се извличат от растения, но сега благодарение на биотехнологиите ние можем да произвеждаме други вещества от растения, различни от тези, които те произвеждат по естествен начин. Правим това чрез въвеждане на генетичен материал в техния геном. Това съдържа информация, която позволява производството на лекарства като антитела, ваксини и други продукти.“, разказва Диего Орзаес, координатор на проекта в Newcotiana

Произхождащо от Австралия, растението Nicotiana Benthamiana е използвано за подпомагане на производството на ваксини и антитела срещу вируси като Ебола. Чрез инжектиране на друга ДНК в листата му, неговите гени могат да бъдат модифицирани, така че да създадат специфични фармацевтични продукти в много големи количества.

Надеждата е голяма, защото техниката, която впряга за работа клетките и сока на растението, в крайна сметка може да помогне да се проправи път към производството на ваксина срещу COVID-19. Според специалистите, този подход има няколко предимства. Той може да произвежда големи количества от необходимия протеин, евтин е в сравнение с други методи и е безопасен.

Растенията са много полезни за изследователите, тъй като са друго средство за генериране на вирусни протеини или нуклеинови киселини, без всъщност да работят със самия вирус причинител. Можем да използваме техники от синтетичната биология, за да направим неща като вирусоподобни частици, без да боравим с инфекциозния вирус“, казва Джордж Ломонософ, вирусолог от Центъра Джон Инес.

Модифицираното растение може да генерира протеини, подобни на тези, открити в човешката клетка. Според изследователите все повече компании използват тази техника.

„В света има около сто групи, които се опитват да разработят ваксини срещу SARS COVID-2. Някои от тези групи и частни компании използват това растение, чийто геном сме секвенирали. Предоставянето на генома … ще помогне на тези фирми да оптимизират това производство“, твърди Джовани Джулиано, директор проучвания в Италианската национална агенция за нови технологии.

Като направят генома на растението обществено достъпен, учените от финансирания от ЕС проект се надяват, че той ще ускори търсенето на нови продукти, които ще се борят както с настоящата, така и с бъдеща пандемия.

Снимки: Biofaction.