Какъв е спирачният път със зимни гуми в топлото време?


Поради предизвикателствата, свързани с Covid-19, през предстоящия летен сезон най-вероятно повече хора ще използват зимни гуми. Експертите обаче предупреждават, че зимните гуми не са предвидени за шофиране в по-топло време. Поради това предоставят значително по-ниско ниво на безопасност от летните. Те съветват да се избягва късната сезонна смяна на зимни с летни гуми, информира БТА.

Най-важният съвет е да смените гумите си колкото можете по-рано, посочват специалистите и напомнят рисковете, ако това не се случи. На първо място сред тях е фактът, че при използването на зимни гуми през лятото спирачният път е с над 20 процента по-дълъг.

„Като краткосрочно и временно решение е допустимо. Обаче да се използват зимни гуми за по-дълъг период, през пролетно и лятно време, може да се окаже сериозна заплаха за безопасността. Особено през месеците когато температурите са високи.“, коментира Мартин Дражик, експерт и продуктов мениджър за Централна Европа в голяма автомобилна верига.

Шофирането на автомобил със зимни гуми през пролетта и лятото носи няколко риска. Най-големите рискове са техният значително по-дълъг спирачен път, промените в стабилността, а също така и по-ниското ниво на прецизност при управление. Зимните гуми са направени от по-мека каучукова смес, която гарантира тяхното правилно поведение на пътя по време на ниски и минусови температури. В по-топло време те се износват по-бързо и рискът от аквапланинг върху мокра настилка се увеличава.

Някои шофьори също така смятат, че ако успяват да шофират в междинния период, това означава, че могат да използват зимните гуми през целия летен сезон. Това обаче е най-често срещаната грешка и носи голям риск.

„Ако в настоящата ситуация не е възможно да смените гумите си навреме и въпреки това ви се налага да използвате автомобила си, опитайте се да приспособите пътуването си, така че да намалите риска доколкото е възможно. Шофирайте на по-малки разстояния и имайте предвид, че можете да срещнете и други шофьори с неподходящи гуми. Затова е нужно да увеличите разстоянието за безопасност между вашия автомобил и останалите участници в движението. То трябва да е до два пъти повече от стандартното разстояние, което е препоръчително да се спазва. Бъдете внимателни в завои, намалявайте скоростта. Не поемайте никакви ненужни рискове, не си заслужава. Имайте предвид, че това е само временно решение. Опитайте да запазите час за смяна на гумите възможно най-скоро“, препоръчват специалистите.