Виж 1към1

Огромно, синьо „О“ – нова жилищна сграда

Прочети още

Какви разходи да предвидите при покупка или продажба на имот?

балон имот

Покупко-продажбата на недвижим имот сама по себе си е сложен процес, при който има основни фактори и действия, които трябва да се вземат предвид, за да се стигне до успешно реализиране на сделката. Подготвянето и оформянето на правилна и изчерпателна документация (като предварителен договор и нотариален акт например) е от особена важност за сключването на сделка. Преди това обаче на преден план са други процеси, през които трябва да преминете, за да стигнете до успешното й реализиране.

В тази връзка екипът на Делта 3 Анализи подготви списък с основните разходи, които е нужно да предвидите, преди да започнете да търсите имот за покупка, както и ако продавате такъв.

Ако сте купувач:

Първите разходи, които ще имате, са доста незначителни на фона на останалите, но все пак е редно да имате предвид, казват от агенцията. Сред тях са:

Между 150 и 200 лв. са нужни за оценка на имота в случай, че участва банка кредитор и покупката е чрез ипотечен кредит.

От 10 до 30 лв. за Удостоверение за тежести. Много купувачи си мислят, че този документ е задължение на продавача, но това не е така. Първо, трябва да се знае, че това не е от задължителния набор документи за изповядване на сделката. Ако използвате ипотечен кредит, банката ще ви задължи да го предоставите, като в него трябва да е описана историята на имота за 10 години назад. Ако използвате брокер, това със сигурност трябва да е включено в услугата.

Следващите разходи, които трябва да си предвидите са разходите по прехвърлянето на имота:

3% от стойността е местният данък (за София) по придобиването. Този данък може да варира в различните населени места и да достигне до 5%.

Между 1% и 1.5% (средно) са нотариалните такси и таксите към АВ. Тук много зависи дали ще използвате и ипотечен кредит. В случай, че покупката е с ипотечен кредит, то тези разходи са в горния диапазон. Тези такси зависят от стойността на имота, както и от конкретния нотариус, който сте избрали.

Ако използвате агент на недвижими имоти е добре да си предвидите 3% без ДДС за комисион. В някои случаи брокерите работят и без комисион, но това е за конкретни оферти. В повечето случаи, ако ги наемете да търсят специално за Вас, то това ще Ви струва около 3% от стойността на имота, който ще изберете. С правилния брокер можете да спестите доста време и усилия, затова, ако сте решили да използвате такъв, е добре той да бъде препоръчан или добре проучен.

имот имоти

Ако използвате юрист, разходите могат да варират според неговия хонорар. Тук цените започват от около 70 лв. на час за консултация (за София) и в зависимост от сделката изготвянето на договорите и документацията могат да достигнат 1000 лв. (това е максимумът в средностатистическите сделки в София, но винаги може да е повече или по-малко). В много голяма част от случаите наемането на юрист за имотна сделка е безсмислено, според имотните агенти. По думите им, ако използвате брокер, юридическите консултации би трябвало да са включени в цената на услугата. Също така, ако купувате имот чрез ипотечен кредит, юридическият отдел на банката ще провери всичко.

Ако сте продавач:

В случай, че използвате агент, трябва да си предвидите 3% без ДДС от продажната цена (това е масовият процент в повечето случаи) за комисион.

Между 40 и 100 лв. са разходите, които ще имате за изготвяне на документи. Цената зависи от това с каква поръчка (бърза или стандартна) ще поръчате изготвянето им. Разбира се, може да имате и допълнителни разходи в зависимост от естеството на сделката. Понякога разходите по подготовката на документите могат да достигнат и до 400-500 лв., казват от агенцията. Но в най-общия случай сумата, която трябва да си приготвите е разпределена така: между 20 и 40 лв. за Кадастрална схем; за данъчна оценка – от 10 до 34 лв., а за издаване на Удостоверение за семейно положение – 10 лв.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
жилища 13.09.2021

Купувачите на нови жилища търсят имоти с баня към всяка спалня, а защо не и с дрешник или кабинет

Близо 60% от купувачите на жилища ново строителство предпочитат да имат баня към всяка спалня в него. Това показва проучване […]

Прочети още
заеми 05.11.2021

Броят на лошите заеми у нас се задържа – и най-съвестните платци вече имат проблем с изплащането им

Броят на необслужваните заеми в България от началото на годината се запазва сходен в сравнение с 2020 година и дори […]

Прочети още