Виж 1към1

1към1 излиза в лятна ваканция :)

Прочети още

Какво да очакваме от пазара на жилища през 2022 г.

жилища
Прогноза: Недостиг в предлагането на старо строителство може да ускори сделките на жилища през 2022 г.

Делът на жилища старо строителство започва да намалява на фона на новите проекти, които се появяват на пазара в столицата. Това може да доведе до дефицит в предлагането на този тип имоти, който да скъси значително периода за сключване на сделка през 2022 г. Това прогнозират от Имотека. И уточняват, че в същото време цените на апартаментите старо строителство се балансират около настоящите нива или растежът им е плавен. Нивата при новите проекти обаче се прогнозират трудно в резултат от сериозния скок в цените на строителните материали.

„Търсенето ще продължи да бъде по-сериозно от предлагането и през предстоящата година, което ще обуслови продължаваща активност и динамични сделки“, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека.

Въпреки твърденията за спад в цените, няма основания да смятаме, че такъв ще има.

Това допълва Атанасова и обяснява, че цените по-скоро ще се задържат на стабилни нива, а други ще нараснат леко. По отношение на новото строителство очакванията са много от строителните предприемачи вероятно да забавят продажбите, за да се ориентират в крайната цена на продукта и да калкулират правилно към крайните клиенти. Към момента такова забавяне в темповете на строителство обаче няма.

Други съществени промени на имотния пазар 2022 г. няма да донесе, смятат експертите.

Двете страни ще продължат да бъдат активни, динамиката на пазара вероятно ще доведе до допълнителен спад в дела на сделките, реализирани с отстъпка.

Какви жилища ще се търсят на пазара?

Експертите прогнозират, че ще се търсят предимно двустайни и тристайни жилища в близост до зелени площи и метро. Пазарът на къщи и парцели ще продължи да разкрива потенциала си, тъй като и след пандемията хората ще се стремят да разполагат с имот извън големите градове.

Възможен е допълнителен ръст в дела на инвестиционно настроените купувачи. Причината е, че доходността от жилище ще продължи да се подобрява спрямо съхранението на банков депозит. Потребителите, от своя страна, ще продължават да търсят познат и сигурен начин за вложение на свободните си средства в условия на инфлация, за да спасят парите си от обезценяване.

жилища

Клиентът през 2022-а:

Профилът на клиентите ще остане устойчив, като не се очаква дадена група да бъде по-активна от друга. Ще продължи тенденцията потребителите на пазара на имоти да стават все по-хомогенни, без да могат да се идентифицират конкретни профили. Наемите по всяка вероятност ще бележат допълнителен ръст в активността. Ключово за този пазар ще бъде установяването на по-голямо сходство в очакванията на наемателите и наемодателите.

Пловдив и Варна, които се установиха като динамично развиващи се градове през последните години, ще продължат да бележат ръст в активността. Особено активен там ще продължава да бъде пазарът на къщи и парцели в близост до града. Новото строителство и в двата града е активно, което ще доведе до допълнителна динамика в общия обем сделки.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
жилища 08.10.2021

Жилищата в България – по-скъпи с близо 40% спрямо 2010 г.

Цените на жилищата в България, подобно на повечето страни членки на ЕС, са поскъпнали с близо 40% през второто тримесечие […]

Прочети още
жилища 04.11.2021

Кристофор Павлов: Няма основание да се говори за „нажежаване“ на пазара на жилища

Няма основание да се говори за „нажежаване“ на пазара на жилища смята Кристофор Павлов, главен икономист на една от големите […]

Прочети още