Какво да правим в случай на нелоялна конкуренция на свободния пазар?


Предлагането на привидно атрактивни оферти, в които не се включват всички задължителни, законови такси. Използва се невярна и заблуждаваща информация за конкурентни доставчици на електроенергия. Предлагат се необосновано ниски, дъмпингови цени, неверни твърдения, че конкурентите ще вдигнат цените с над 50% и че либерализираният пазар ще спре да съществува, са част от нелоялните и подвеждащи практики, за които алармираха търговци на ток.

Какво да правим?

Много е важно да прочетете внимателно в договора си дали търговецът може да променя цената Ви или тя е фиксирана. Доверявайте се само на коректни и доказали своя професионализъм и отговорност към клиентите търговци на електроенергия. Като потребители сами правите своя избор, затова трябва внимателно да разглеждате офертите и да не бързате да подписвате.

Законът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката изрично изисква от КЕВР до 31 декември 2020 г. да създаде платформа за сравняване на оферти за доставка на електрическа енергия. Тази платформа допълнително ще улесни Вашият избор на доставчик на електроенергия на свободен пазар.

Интересувайте се не само от цената, но и от условията за доставка, начин на плащане на сметките, брой на фактурите на месец и това, как те ще изглеждат, има ли неустойки и какви за предсрочно прекратяване на договора, има ли към кого да се обърнете при проблеми.

Препоръчително е да изисквате информация и за наличието на финансов, кадрови и технически капацитет на новите доставчици.

На свободния пазар в момента има десетки лицензирани търговци на електроенергия, а вероятно ще се появят и още кандидати да доставят ток до потребителите. Все още голяма част от тези търговци нямат изграден капацитет да обслужват голям брой клиенти. Изграждането и оборудването на мрежи от клиентски центрове изисква сериозни инвестиции, включително за придобиване на специализиран софтуер и обучение на специалисти за комуникация с клиентите.

Всичко това е гаранция за коректност и бърза реакция от страна на търговеца, когато клиентите имат въпроси към него или желаят да бъде решен някакъв проблем. В момента, в голямата си част, административният капацитет на търговците на електроенергия е силно ограничен и се състои от офис, мениджър и няколко сътрудници със съответния на тях брой компютри и телефони. Дали те са достатъчни за обслужването на клиентските заявки, дали клиентът има достъп до офис на своя доставчик наблизо или може да се свърже с него само по имейл?

Какви допълнителни услуги предоставя търговецът, има ли утвърдени структури за работа с клиенти в страната? Кой ще приема заявки или жалби на клиентите? В какви срокове ще бъдат решавани? Това са все въпроси, на които трябва внимателно да търсите отговор предварително, а не когато е късно, съветват експертите всички фирми, на които им предстои излизане на свободен пазар.

Източник: 3e-news.net.