Всичко за ремонта - част II

Какво да знаем преди да къртим


Няма как, всеки ремонт започва с къртене – независимо дали ще правите баня, кухня, покрив и т.н. Фирмите днес предлагат така звучната услуга „кърти, чисти, извозва“, която кара всичко да изглежда много лесно и просто. Когато избирате фирма за къртене е добре първо да се разберете за оглед, за да може майсторите да добият представа какво точно искате и колко би ви струвало.

Ако решите да наемате фирма за къртене би било от голяма полза да ги предупредите къде минават кабели, тръби и др. Най-добре ще е ако имате планове на жилището ви, където да са описани тези неща. Имайте предвид, че ще е хубаво предварително да проверите дали замислените от вас промени могат да бъдат реализирани. За целта може да се консултирате със специалисти или да проверите в общината. Понякога, без да искаме, може да нанесем големи поражения по структурата на сградата. Така преди време нормален ремонт се оказа причината за евакуацията на жилищна сграда в София, заради голяма пукнатина в конструкцията.

Набавянето на нужната документация е от съществено значение, тъй като ако не разполагате с такава може ремонтът ви да бъде спрян. Проверете добре дали замислените от вас промени изискват разрешително, защото ако се окаже, че ви трябва и нямате, евентуална проверка може да спре ремонта ви докато не се сдобиете с необходимите документи.

Друг важен момент е сключването на предварителен договор с фирмата, в който е уточнен срокът за изпълнение на ремонтните дейности, както и цените. Питайте дали цените, които ви предлагат са с включено ДДС или не са, дали  включват чистене и извозване. Много фирми предлагат само къртене, а други само извозват. Добре е тези неща да са ясни предварително. Подробно за наредбата и дали са ви необходими документи може да проверите ТУК

Проверете и разберете къде ще бъде извозен вашия боклук. Искайте документи от фирмата за извозения боклук и мястото, където той се изхвърля. Имайте предвид, че ако фирмата изхвърли боклук на нерегламентирано място, вие също носите наказателна отговорност. В различните региони на България има строго определени депа за изхвърляне на строителни отпадъци, където фирмата е задължена да закара вашия боклук. За целта вие си плащате такса смет. Може да научите повече по въпроса ТУК

Преди да влезат майсторите у вас, застелете хубаво всички мебели с найлони. Най-добре със строителен найлон. Дори да къртите на едно определено място, то финният прах се разнася много лесно и се набива по мебелите. Подсигурете се, че разполагате с маски за прах, за всеки случай. Не забравяйте да предупредите съседите, за да има мир и спокойствие.

Пожелаваме ви успех в начинанието, да мине всичко като по вода и да ви се получат нещата, както сте планували и искате!

 

Снимка: Bosch

Още по темата:

Откъде да започнем ремонта?

10 въпроса преди да започнем ремонт на кухнята