Виж 1към1

Hörmann увеличава капацитета си в областта на системите за контрол на достъпа

Прочети още

Какво е бъдещето на един от старите символи на Варна – Дом Младост?

дом младост

текст: Димитър Щерев

От дни Фейсбук „жужи“ от тема, свързана с един от старите символи на Варна, а именно „Дом Младост“. Бил продаден и новите собственици щели да го събарят, за да строят там жилищен блок. Дори се организира протест срещу това.

Ако „хвърлим поглед“ в сайта на съоръжението, ще научим следната информация: „Дом Младост“ със своето оборудване и природни дадености е единствен по рода си в България. Той е построен в съзвучие с най-модерните световни тенденции за създаването на градски центрове за активна почивка от типа “leisure center”, който притежава всеки голям европейски град.

Концепцията на този тип центрове е услугите, които традиционно се предлагат в реномирани балнеохотели и курорти, да бъдат “доставени” до забързания и стресиран градски жител, всеки ден, без откъсване от дома, на достъпни цени.

Именно тази концепция е в основата и на „Дом Младост“.

Към нея обаче има едно уникално допълнение – лековитата термална минерална вода. Истинско богатство, което ни дава право да наречем „Дом Младост“ – “Водния дворец на Варна”.

„Дом Младост“ е пуснат в експлоатация на 25.05.1986 г. Той е разположен на площ от 9500 кв.м. Самата сграда има площ 2400 кв.м. Водата, която идва от сондаж с дълбочина 1980 м е термална – с температура 47ºС. Лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, на храносмилателната система, гинекологични заболявания, посттравматични състояния.

През 80-те години на миналия век във Варна са построени няколко обекта, които всеки човек, посетил морската столица, при споменаването им ги асоциира с града – Фестивалния и конгресен център, Делфинариумът и др.

Случаят с „Дом Младост“ обаче не е такъв.

Вярно е, че десетки варненци посещават външната чешма, от която си пълнят минерална вода. Но е и вярно,
че съоръжението отдавна е остаряло и амортизирано. И лека по лека следва съдбата на закрития плувен басейн във Варна (същият като в Пловдив, но поне варненският приютява спортове) и емблематичната Баня „Гъбата“ – сгради, които вече не притежават нужната за съвременния свят функционалност.

Всяко нещо има начало и край.

И ако към 80-те години на ХХ век „Дом Младост“ е бил „върхът на сладоледа“, то вече не е така.

За времето си той бил замислен като най-модерен СПА (СПА е абревиатура от италианското – здраве от вода) център в България, конкуриращ тези във Велинград, Хисаря и пр. Паралелно с това и желанието да се създаде плаж (с открити басейни) на географския „пъп“ на Варна.

Да, ама градът притежава плажна ивица. И хората през лятото предпочитат да са на морето.

От години насам почти във всеки хотел край Варна има басейни, че дори и Аквапаркове, в пъти по-модерни и забавни за хората.

Преди близо 20 години имаше идеен проект за изграждането на хотел към „Дом Младост“ – с надлез, като връзка, над булеварда. Не се получи, явно поради ниските цени на имотите в този район.

Сега нещата са по-различни.

Има бум в строителството. Пък е и възможно инвеститорът да остави два етажа от бъдещата кооперация за СПА-услуги, въпреки че към момента какво ще е бъдещето на „Дом Младост“ не е много ясно, тъй като пред варненска медия главният архитект на града е съобщил, че няма информация за инвестиционни намерения към обекта.

Дом Младост
Какво е бъдещето на един от старите символи на Варна – Дом Младост? /снимка: Дом Младост/
Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
къща 12.04.2021

„Пренасят“ варненска къща от началото на XX век в бъдещето

текст и снимки: Димитър Щерев Къща, построена преди близо 100 години във Варна, ще бъде „пренесена“ в бъдещето. Ще й […]

Прочети още
летен туризъм 17.05.2021

Летен туризъм. Мисия – въпросителна?

автор: Димитър Щерев Мисия – въпросителна? Позволявам си да направя паралел с невероятния филм с участието на Том Круз – […]

Прочети още