Какво правят здравите хора всеки ден?


Здравословният начин на живот е вече не само желателен, а необходим за поддържането на добро психическо и физическо състояния. Заседналият начин на живот, стресът, нервите и непрекъснато бързане се отразяват върху арганизмът ни и то не по позитивен начин. Затова най-лесно е промяната в храненото и начин на живот да настъпят през лятото. Защо? На първо място, лятото е сезонът, в който има изобилие от зеленчуци, плодове и свежи храни. На второ място, лятото е сезонът на отпуските и предвижването не е така затруднено като през зимата. така че ако сте решили, че ще внасяте промени в себе си – сега е моментът. Ние изготвихме кратки идеи, които да ви помогнат като взехме пример от хора, живеещи здравословно от години. Надяваме се, че ще ви бъдем полезни!

Винаги планирайте напред

 

Мелиса Хартуиг, съосновател на Whole30 и автор на бестселъри, планира предварително закуската си, за да може само за няколко минути да я загрее сутрин. Независимо дали става дума за зеленчуков сандвич, яйца или кифлички, планирането на закуската намалява стреса, с който започва деня. Тя също така съхранява в хладилника „храна за спешни случаи“, в чантата си и в бюрото си на работа за дни наред, за да може при натоварен график да не остава съвсем гладна. Тялото се нуждае от енергия, за да може да сте спокойни през деня и бързо хапване на дори нещо малко и било от голяма полза. Това, което Мелиса си носи обикновено са варени яйца, ядки, дори бебешка храна в бурканчета.  Те са пълни с добри хранителни вещества и могат да се консумират бързо и на крак.

Хубавата закуска е задължителна!

Всички закуски на Мелиса са чудесни и тя е „много щедра“ с това, което смята за закуска. „Любимата ми закуска в момента е мляно говеждо, гарнирано с цял куп зеленчуци и капка вкусен сос.“, казва тя. Често остатъка го слага в кутии и го прибира в хладилника, за да има готова закуска за следващия ден. Тя вярва, че хубавата и питателна закуска ви подготвя за един по-здравословен ден.

„Ако започнете деня си с нещо сладко, това е като да подготвите вашите сетива да желаят нещо сладко през целия ден“, обяснява тя. Макар и популярни, поничките и кифлите с шоколад са силна доза захар още от сутринта, което може да допринесе за засилен апетит или променливост в настроението през целия ден.

Нужно е постоянство (дори през уикендите)

Не сте сигурни защо ви е трудно да заспите? Един от факторите може да бъде вашият разбит режим на сън. Д-р Ребека Робинс, доцент в Нюйоркската медицинска гимназия и съавтор на Sleep for Success! казва: „Здравният сън се състои в рутината. Поддържането на еднакво време за сън (лягане и ставане) е важно за здравето. Нагласете вътрешния си ритъм според графика на работа и не го променяйте. Така заспивате по-бързо и не страдате от безсъние.  “

Хартуиг ​​също така подкрепя последователността и никога не позволява на уикенда да промени здравословните й навици. Повечето уикенди, тя си приготвя храната за закуска и използва същото време като през работната седмица. Що се отнася до по-богатия избор и варианти за обед, тя предварително се подготя какво и колко вредно може да си позволи в менюто. „Планът прави позволява по-лесно да се следишю, когато изкушението е точно пред теб“, казва тя.

Времето за себе си е от съществено значение

Джен Клуцковски, основател на Mindfresh и сертифициран йога учител, е определила място в апартамента си като „което специално и само за медитация. Тя прекарва поне 15 минути всеки ден – сутрин, следобед или вечер – в нейното местенце, където се изолира от всички проблеми в ежедневието. Най-хубавата част от това лично пространство? „Когато го гледам, когато се разхождам из апартамента, просто ме кара да се чувствам по-спокойна, въпреки че не стоя там“, казва Клуцковски.

Здравите хора не ползват аларми

Ако сте от хората, които сутрин натискат по няколко пъти „снууз“ бутона, то това ви носи повече вреда, отколкото може да предположите. „За съжаление, поставянето на аларма, след което продължавате да отлагате ставането води до фрагментиран сън“, казва Робинс. „Най-доброто решение е да започнете програма за сън, която да се доближава по възможност до седем часа. Настройте будилника си за най-късното време, когато можете да се събудите, и се ангажирайте да излезете от леглото, когато алармата ви изгасне.“

Обичай преди лягане

Децата имат много специфична рутина за лягане – баня, приказка и светната лампа. „Ако правите същото като възрастни ще ви помогне по-бързо да заспивате“, казва Робинс. „Каквото и да ви успокоява и помага да се отпуснете е точно това, което трябва да правите преди лягане.“ Вземете 15 минути всяка вечер, за да оставите телефона си и да прочетете книга или да слушате музикая. Робинс използва нощни кремове с успокояващи аромати, които я успокояват преди да заспи.

Забавете темпото

Независимо дали става дума за бавно хранене по време на обяд или отделни забавени моменти през целия ден, това ви кара да се чувствате по-спокойни. Най-лесният начин да направите това? Просто работете като пазите вниманието си върху задачата, независимо дали става дума за миене на съдове, за вършене на работа или за вечеря. „Мисля за това като обучение за внимание“, казва Мелиса. „Обучаваме ума си, за да работим по точки на фокус и когато можем да направим това, ни кара да се чувстваме по-пълноценни и по-концентрирани“.

По материал на Apartmenttherapy.com