Камери ще следят подлезите във Варна

Започна и изграждането на тренировъчен басейн в двора на ВВМУ в града


камери Варна

текст: Димитър Щерев

Камери за видеонаблюдение ще бъдат поставени на подлези във Варна. Монтирането им започва тази седмица. Първите ще бъдат в центъра и до Юнашкия салон, съобщиха от общинската дирекция „Управление на сигурността и контрол по обществения ред“.

Работи се по изграждане на видеонаблюдение и на три подлеза под бул. „Княз Борис I“ – на входа до Икономическия университет, до детския кът и до Двореца на културата и спорта.

Продължава изграждането на видеонаблюдение и в Морската градина – по централната алея от Слънчевия часовник до Пантеона, като за целта се полагат тръби за оптични кабели в тревните площи. На шест места ще бъдат оставени точки за присъединяване при бъдещо разширение на видеонаблюдението.

Паралелно стана ясно, че започна изграждането на дълбоководен тренировъчен басейн в двора на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

Първа копка на съоръжението направиха началникът ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев и представители на фирмата изпълнител. Инвестицията e в размер на 3,2 млн. лв., осигурени от Министерството на отбраната на Република България.

камери Варна

Първа копка. Снимка: община Варна.

Тренировъчният басейн ще бъде с размери 25 на 12 м., с варираща дълбочина от 1 до 5 метра, с възможност за разширяване на обема. В него ще бъде провеждана специализирана подготовка на курсантите, максимално приближаваща се до условията в открито море – с генериране на вълни, светкавици, затъмняване, мъгла. Съоръжението ще може да бъде използвано за физическа подготовка и на студенти. Планът на училището предвижда и граждански достъп – за тренировки на отбори по синхронно плуване и водна топка. През 2019 г. ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ направи основен ремонт на друг басейн, чийто капацитет е за около 60 души, трениращи едновременно.