Канада се похвали с първия си басейн без химикали


Базираните в Торонто архитекти gh3* току-що разкриха зашеметяващ природен басейн без химикали в град Едмънтън, Албърта. Естественият басейн Borden Park  замени съществуващ басейн, датиращ от 50-те години на миналия век. Той бе интегриран с много иновативни процеси на естествена филтрация, които използват комбинация от камък, чакъл, пясък и ботаническо филтриране, за да се запазят водите чисти.

Проектът е мащабно начинание от самото начало. Старият басейн и инфраструктурата трябвало да бъдат превърнати в напълно нов, без химически басейн. Имотът се простира на 6000 кв.м. и е съставен от сезонен павилион и зона на басейна, която побира до 400 плувци. В допълнение към зоната за плуване има и детски басейн. До външната зона на басейна има големи съвременни съблекални, заедно с душове и бани. Има също пясъчен плаж и зона за пикник, волейболно игрище и изложбено пространство.

За да създадат изцяло естествен плувен басейн, който е безопасен за плувците, дизайнерите трябваше да работят в рамките на строгите правила на Канада за обществени плувни басейни. За да се избегне напълно използването на химикали, екипът работи с няколко експерти, за да създаде балансирана екосистема, където растителните материали, микроорганизмите и хранителните вещества се събират заедно, за да създадат система от „жива вода“.

Басейнът се филтрира по два начина: с помощта на биологично-механична система или с помощта на изградения влажен басейн и чакълен филтър, запълнен със зоопланктон. Тези системи без почва позволяват филтриране без химия и дезинфектанти, при която водата се почиства напълно чрез естествен процес, докато циркулира.

Системата има дълги циркулационни процеси, които първо протичат през езерце, а след това през хидро ботаново езерце. В близост до тези водоеми, по дължината на басейна е монтиран гранулиран филтър PO4 адсорбционен блок. Цялата система позволява естествен процес на почистване без химикали, който е изцяло екологичен и безопасен за плувците.

Източник: Inhabitat.com

Снимки: gh3*