Виж 1към1

20-то юбилейно издание на форум BUILDINGSTYLE

Прочети още

Къща без стени, но дом със сърце

Собствениците на тази къща, чието пространство е решено като абсолютно отворен план без стени, са млада двойка дизайнери. Уморени от множеството проблеми на метрополиса (скъп живот, трафик, липса на достатъчно пространство и т.н.), какъвто е Пекин, решават да се преместят в Джинан, по-малък град в Китай, който обаче предлага повече пространство и по-ниска цена на живот. Освен това, предвид професията им, която така или иначе налага да пътуват често из страната и в чужбина, къде точно ще се намира постоянното им жилище, се оказва, че не е от такова значение. Затова съществуващият апартамент в Джинан се оказва идеално, практично решение. А единственото условие на семейството към архитектите от Chaoffice за реконструкцията му е да бъде пригоден едновременно за техен дом и офис.

Масата като център на дома и офиса

Поради естеството на работата на клиентите като дизайнери, архитектите предвиждат изграждането на творческа среда, която съдържа определени характеристики, които минимизират физическите й ограничения и позволяват случването на различни събития. Така планират голямата маса в новото пространство, която да осигурява място за различни домашни и работни дейности.

Масата е изработена от 3 шперплатови дъски с размери 1,2 x 2,4 метра, които комбинирани, създават масивна конструкция с внушителни размери: 1,8 x 4,8 метра.

Анализирай и реформирай

Конструкцията на сградата се състои от система от носещи стоманобетонни стени с къси крайници, което позволява на архитектите да премахнат всички неструктурни вътрешни стени. Анализирайки ситуажията, те правят именно това – разрушават всички т.нар. второстепенни стени и установяват, че пространството вече напомня на пещера, а самата сграда се е превърнала в планина.

Да завладееш „пещерата“

След като разрушават всичко, което може да се разруши, архитектите установяват, че освен структурните стени, трябва да запазят и съществуващите водопроводни, отоплителни и електрически съоръжения и свързаната с тях основна инфраструктура, която не може да бъде преместена.

Това налага разположение на съществуващите преди това две бани да не се променя, но пък успяват да разширят главната баня като я „обгръщат“ в серия от рафтове и шкафове. Така вместо стени, генерираното ново устройство в крайна сметка функционира като сепаратор. Започвайки близо до главния вход, той естествено разделя пространството на две части – публична и лична. Тези структурни стени, стоящи в средата на пространството, се превръщат в скрити граници. Разширената кухня, многофункционалната стая за гости и стаята с голяма маса, са „скрити пред очите“. А набор от полупрозрачни завеси функционират като осезаеми, регулируеми граници между тези различни зони.

Да пестиш, не е срамно, разумно е!

Бюджетът за цялостния ремонт и обновяване на жилището от общо 130 кв. метра е само 200 000 RMB (юани). Иначе казано – това са около 54 000 наши лева. За по-голямата част от мебелите е използван брезов шперплат като основен материал. Включително за масата, рафтове за книги, леглото, кухненските шкафове и различни мебели в двете бани. От този материал е изработено и многофункционалното легло в стаята за гости.

Съществуващият бетонен таван и структурните стени са „освободени“ от предишните им покрития. Така се разкрива уникална, автентична и груба текстура, която е запазена в новия апартамент.

Други стени – между дома и съседните апартаменти, са изградени от газобетонни блокове, които като материал са крехки. Затова е използван допълнителен слой гипсова мазилка за скриването и защитата им.

Всички снимки и визуализации: Chaoffice, фотограф: Zhi Cheng

Електрическата инсталация, след като е преразпределена, вече не е скрита, а по-скоро директно изложена като част от визуалната среда.

Харесайте страницата ни във Facebook – най-интересното предстои!
къща 27.01.2022

Нова къща между стари каменни стени и поля от слънчогледи

Стари каменни стени, част от руините на селска къща, се превърнаха в основите на нов дом, успешно балансиращ между традициите […]

Прочети още
12.09.2022

Топлината на дървото… и малко синьо за разкош!

В този апартамент има всичко, с което може да се характеризира един модерен интериор. Студеният на пръв поглед бетон е […]

Прочети още