Къща е построена като мост над река (снимки)


Архитектурата често е силно повлияна от съществуващия пейзаж, но архитект Дан Брун е решил да не се оставя на природните препятствия. Той не е позволил на водните пътища в неговия имот в Лос Анджелис да ограничат възможностите за дома му. Кръстена „Къща на моста“, този дом с площ от 420 квадратни метра се разминава с 20 метра естествен поток без да навреди на пейзажа.

Дългият тесен дом се е сгушил на залесения фон. Фокусът върху природата е очевиден с естествена светлина, която струи от разширени прозорци навсякъде, жива стена в хола и външна тераса. Всъщност домът с дължина 64 метра осигурява възможност за повече естествена светлина и по-малко консумация на енергия.

 

Докато цялостната тема на интериора е лъскава и минималистична, зоната на басейна – в комплект с външен душ, място за грил и музикална зала Yamaha – цели да създаде оазис за забавление. Но не позволявайте луксът и размерите да ви заблудят. В допълнение към оформлението и физическото състояние на дома, всяко пространство е проектирано с ниско въздействие. Започвайки с основата, дизайнът на моста окачва голяма част от конструкцията като свежда до минимум въздействието върху пейзажа.

За самата конструкция беше включена модулна система от  стомана, която улеснява изграждането на място с устойчиви материали. Плюс това прецизността на системата не оставя малко отпадъци, а самата стомана идва от 89% рециклиран материал. Въпреки че е имало отпадъци от премахването на предишния дом, всички използваеми части са дарени на местния „Хабитат за човечество“ за повторна употреба.

Качеството на въздуха вътре в дома се подобрява от живата стена растенията и превъзходна изолация. Система за филтриране на вода елиминира нуждата от бутилирана вода, а слънчевата енергия осигурява голяма част от енергийните нужди на дома.

Източник: inhabitat.com

Снимки: Dan Brunn Architecture