Къща е разположена на 16 различни нива


Поредица от триъгълни и правоъгълни платформи създават множество нива в тази къща в Осака, Япония. Проектиран от Tato Architects, House in Takatsuki е триетажна сграда, съдържаща 16 различни нива.

Подовете леко се издигат в спирала, което улеснява хората да се движат нагоре и надолу в сградата. Няма стълбища – вместо това жителите обикалят чрез дървени блокове, рафтове и други мебели, за да се предвижат между различните нива.

„Идеята е да се създаде усещане за разширение вътре в малка къща, така че в един миг да се озовете на покрива и да стигнете под пода в друг.“, обясни основателят на Tato Architects Йо Шимада.

Той описва интериора като функционална пещера, въпреки че оформлението всъщност има много строга геометрия. В план сградата представлява правоъгълник, широк 9 метра и с дълбочина 5,5 метра, но липсват два от ъглите му. Вътре преградни стени вървят под ъгъл 45 градуса спрямо външните стени. Това разделя оформлението на поредица от триъгълници и правоъгълници.

Различни мебелни елементи определят промените в нивото. Например маса за хранене в кухнята се изравнява с пода на следващото ниво нагоре. На друго място, бюрото прави същото. Мястото за съхранение е разположено под подовете, мивките и други места.

Общо къщата съдържа 96 квадратни метра жилищна площ, която включва три спални и баня с разделително ниво, вътрешна и външна баня.

В горната част на сградата бетонно стъпало и стоманен рафт водят до многостепенна тераса на покрива.

Външно къщата е облечена в потъмняла дървесина. Дървесината също е доминираща във вътрешността на сградата като подови настилки, повърхности, мебели и т.н. Входът на сградата е разположен в триъгълна вдлъбнатина, която следва геометрията на интериора.

Източник: dezeen.com