Къща е вдъхновена от самураите


Австралийската архитектурна фирма SG2 Design създаде Samurei Duplex – чифт къщи, които представляват дизайнерски подвиг вдъхновен от традиционните самурайски брони. Идеята е породена от интересът на клиентите към японската архитектура и култура. Проектът е направен със счупена покривна линия, напомняща шлем на самурай. Samurai Duplex се изживява като скулптурно жилище с минималистична и модерна естетика, която отговаря на естествената обстановка. За да отговорят на исканията на клиентите за нискоенергийни инсталации, архитектите използват принципите на слънчевата светлина и стратегически разположени отвори за насърчаване на кръстосана вентилация.

Разположен в тих, прекрасен крайградски квартал в Мелбърн, Samurei Duplex е построен, за да замени съществуваща дървена къща. SG2 Design има за задача да увеличи максимално площта и да зачете контекста на местния сайт, като същевременно спазва стриктните изисквания на местната община. Архитектите се съсредоточиха върху осигуряването на чиста и модерна визия на сградата с облицовки с ниска поддръжка, която включва Terracade теракота и цинк. Покривът е покрит със специални метални листове.

Двуетажната къща близнак включва четири просторни спални помещения с множество бани и всекидневни помещения, които са с отворен план и са заобиколени от големи стъклени врати и прозорци с алуминиева рамка. Дупките с двоен стъклопакет, които включват също така покривни прозорци и прозорци с подвижни жалузи, осигуряват вентилация с кръстосан поток за естествено охлаждане. Големите надвеси на покрива помагат да се защитят прозорците от нежелана слънчева топлина и да се осигури подслон от природните елементи. Имотът е оборудван с подово отопление и слънчеви системи за топла вода за по-голяма енергийна ефективност.

източник: Inhabitat.com