Къща на дървета в планината Чиюн


Тази къща се намира в живописната зона на планината Чиюн и е заобиколена от гора от червени кедрoви дървета. С 11 метровата си височина, тя се изравнява със съседните кедрови дървета. Седемте стаи с големина между 6 и 9 кв. м. са построени една върху друга, заедно с две спални и две бани отделени една от друга от едно общо антре, така че две семейства да могат да обитават къщата едновременно без да си пречат. Холът и стаята с най-красивият пейзаж са на общия горен етаж. Седемте стаи са свързвани от спираловидно стълбище намиращо се в средата на къщата.

Остъклената входна галерия на средния етаж подканва гостите да влязат към антрето. Оттам имат избор да се качат или да слезат по централното стълбище към двете спални. Докато обикалят къщата гостите могат да се наслаждават на уникални панорамни гледки към гората от различните нива.

Стаите на къщата не са големи, всъщност са проектирани да са много малки. Въпреки това, прозорецът на края на стаята е толкова голям, колкото цялата стена. Докато гостите се настаняват в малката стаичка, вниманието им е привлечено от голямата просторна гора навън.

Конструкцията на къщата е стоманена. Централното спираловидно стълбище е изградено първо като структурно ядро на къщата, последвано от конзолните помещения. Поради опасенията, че дървесината от другите региони може да причини болести или да разпространи вредни насекоми в тази зона, като фасаден материал е използвана дървесината от червения кедър.

Източник: www.arch2o.com

Снимки: Чен Хао за Bengo Studio

research symptoms