Къща проектирана от Франк Лойд Райт се продава за 12 млн. долара


Къща вдъхновена от големият архитект Франк Лойд Райт е пусната на пазара за 12,9 млн. долара. Имотът се намира на частен остров с форма на сърце в Кармел, Ню Йорк, и може да се похвали със специфичната си архитектура. Състои се от четиристаен етаж над езерото Махопак, две къщи за гости, чайна, частен плаж, пристанище и хеликоптерна площадка.

През 1949 г. тогавашният собственик на острова, инженер Ахмед Чароуди, наел Райт, за да проектира жилище с площ от 464 квадратни метра. Но поради липса на финанси, архитектът е принуден да смени първоначалната си идея в полза на изграждането на по-малка вила с площ от 111 квадратни метра. Десетилетия по-късно, магнатът Джо Масаро закупил имота през 1995 г. за 750 000 долара и решил да построи първоначалния дизайн на Райт използвайки комбинация от бележки, рисунки и планове, които архитектът е завещал след смъртта си през 1959 г. Помощта на архитекта и ученик на Райт ,Томас Хайнц, визията на Райт е осъществена през 2007 г. и въпреки че решението за изграждане на предложената къща посмъртно довежда до напрежение с фондацията, то докосването на архитекта е неоспорима.

Реконструираната резиденция и оригиналната къща за гости са построени в уникална триъгълна форма с разпръснати геометрични елементи. Над центъра на главната къща, геометричен масив от капандури наводнява дома със светлина, докато в бетонните стени са вградени парчета камък. Изложените камъни се примесват с вътрешната архитектура, служейки като функционално пространство за съхранение в кухнята и рафтове под душа. В допълнение към просторните вътрешни помещения, имотът разполага с достатъчно големи тераси и вътрешни дворове. 

източник: ArchitecturalDigest