Къща вдъхновена от глава лук


Когато архитектурата, изкуството и нестандартната визия се срещнат се получава „Къщата-лук“ („The Onion House“). Тя се намира в Хаваите и е сред красивите изпълнения на архитекта Кендрик Келог. Сградата е вдъхновена от Франк Лойд Райт, а Келог е сред новаторите в така наречената органична архитектура, чиято цел е да сближава строителството и природата. Тази цел ясно личи и в естетиката на този ваканционен имот.

Първоначалните планове на Келог за постройката били толкова ексцентрични, че строителите отказали да я построят. Това принудило архитекта да се заеме сам със строителството, използвайки само местни материали. Къщата има невероятна гледка към брега и е построена за семейство през 1960 г. Тя е позиционирана на хълм, за да бъде на сигурно място от цунамита и бури.

Чертежите на Келог били толкова странни, че отказвали всеки строителен предприемач да се нагърби с тежката задача. Но вместо да промени дизайна, така че да пасне на стандартите в строителството, Келог мести цялото си семейство на строителната площадка и се захваща сам със строежа. На негова помощ се притичат работник на Франк Лойд Райт и дизайнерът на стъкло Джеймс Хъбел.

Много от материалите за дома, включително италианските плочки, листата с цветно стъкло, трябвало да бъдат специално поръчани, което забавило строителството. Скоро архитектът започнал да вижда голяма ползва от местната дървесина, добивана от коа дървета. В строежа са включени и камъни от лава и като цяло всякакви материали от околността.

Домът е разположен на много здрава основа от камъни от лава, които са събрани и внимателно издълбани, така че да сформират голяма тераса, която да гледа към океана. Странните тунели по покрива представляват своеобразна защита от жаркото слънце, а цветното стъкло по стените и прозрачните панели по покрива позволяват помещенията да се изпълват с естествена светлина.

Отвън специален коридор свързва спалнята с основната структура, в която има още две по-малки спални, баня, кухня и столова. Голям басейн е на разположение с изглед към океана и заобиколен от тропически градини.