Къщата, разположена в самия център на града, до скоро се използваше за представителни нужди при посещение на важни за града гости.

Къщата на банкера Стефан Симеонов се руши. От години търсят финансиране за цялостния й ремонт


текст и снимки: Силвия Петрова

Няма русчуклия, който да не знае кой е Стефан Симеонов. Банкер, общественик и дарител, записал със златни букви името си в историята на Русе. Собственик e на Банка Симеонови, заедно със своя брат Иван. Двамата са построили и някои от знаковите за стария град сгради, определяни като архитектурно бижу.

Къщата на Стефан Симеонов до скоро се използваше за представителни нужди на Русе. 

Разположена в самия център на града, къщата до скоро се използваше за представителни нужди при посещение на важни за Русе гости. От известно време обаче Семизовата къща, както е известна постройката на улица „Иван Вазов“, е в меко казано окаяно състояние. Основите й са деформирани. Стените са й напукани. Има течове по стените. Всичко това уврежда прекрасното здание.

Архитектурното бижу на Симеонов.

В бюджета на Община Русе за миналата година бяха предвидени 172 000 лева.

С парите трябваше да бъде направено укрепване на сградата и да бъде направен ремонт на покрива. Опазването на сградата стана кауза за наследницата на банкера Симеонов – доктор Теодора Константинова, която в момента е общински съветник в местния парламент. На последната сесия през януари, тя отново постави въпроса с опазването на сградата.

Лекарката изрази с болка, че ако не се вземат мерки, сградата може сериозно да пострада. Недопустимо е къщата да е в това състояние. Мерките, които трябва да се предприемат за нейното опазване, трябва да бъдат взети възможно най-скоро. Иначе Русе може да загуби това архитектурно бижу. Всяко отлагане може да бъде фатално“, категорична беше доктор Константинова.

„Недопустимо е да се бави ремонта на сградата.“

Това заяви Константинова и припомни, че за последно къщата е била ремонтирана през далечната 1982 година. В годините се залагат пари за ремонт, но нещо все се случва и до цялостно укрепване не се стига. А парите предвидени за ремонт миналата година бяха насочени към ремонт на булевард „Подстам“, чиято реконструкция все още продължава.

На питане на Теодора Константинова, от община Русе отговориха, че за ремонт на къщата на Симеонов все още не е кандидатствано за финансиране по проект.

Сградата е включена в “проектна идея за интегриран туристически продукт, но към момента не са отворени схемите за подпомагане“. По думите им документацията била готова и при първа възможност тя ще бъде подадена. От администрацията коментираха още, че в бюджета за тази година ще бъдат предложени 172 000 лева, които да покрият поне частично належащия ремонт с покрива на сградата, нейното укрепване и хидроизолация.

Друга перспектива на забележителната сграда преди време.

Къщата на Стефан Симеонов е построена през 1892 година. 

Сградата е по проект на австрийския архитект Лудвиг Мейер и е утвърдена от тогавашния градски архитект Едуард Винтер. Била е разположена в обширен двор с прекрасна градина – парк, шадравани, статуи и алеи, които са стигали до улица „Борисова“ и улица „Константин Иречек“. След 9 септември обаче голям парцел е отнет, за да се построи блок, който днес закрива прекрасната сграда.

По думите на Теодора Константинова са малцина тези, които знаят истината за сградата на улица „Иван Вазов“ 15, която е архитектурен паметник. Тя е категорична, че не е правилно сградата да се нарича Семизова, защото това е името на Атанас Семизов, който е съпруг на най-малката дъщеря на Стефан Симеонов – Евгения.

До промяната на името на къщата се стига след 9 септември, когато градските власти променят името с това на Семизов – който е бил член на партия „Звено“. В годините са правени опити да се поправи тази несправедливост, но без успех. От няколко години състоянието на къщата е такова, че не позволяла в нея да се приемат ВИП гости, каквото е нейното основно предназначение след отчуждаването й“, допълва Константинова.

Историята на семейство Симеонови.

Любопитни са фактите около семейството на Стефан Симеонов. Майката на Симеонов е била първа братовчедка на Алеко Константинов, а самият Стефан е бил виден търговец, фабрикант, банкер и общественик, свързан в дружески отношения още от ученическите си години във Велико Търново със Стефан Стамболов. Когато същият като министър-председател започва строежа на линията Горна Оряховица – Велико Търново – Пловдив, двамата братя Стефан и Иван Симеонови финансират изцяло правителственото начинание със средства от своята частна банка „Братя Симеонови“.

Това по-късно става и причина за фалита на банката, тъй като следващото правителство отказва да върне заема.

Семейство Симеонови.